Tip na výlet: Národní památník odposlechu, Hrad Lipnice

Krásnou 1. adventní neděli!
Pečete, máte výzdobu, nakoupené dárky? Já začala péct včera a dárky pomalu, ale jistě už také budu kompletovat. Venku to začíná všechno svítit, tohle období miluji, jen mě mrzí, že bohužel nevyjde žádný adventní víkend, nepohrdla bych ani výletem do Drážďan, pomalu je mi z toho do breku... Ale pojďme se v dnešním článku vrátit do barevného podzimu, mám tu jeden krásný tip na výlet.

Národní památník odposlechu se nachází v Lipnici nad Sázavou, kolem hoďky a čtvrt autem z Prahy. Jedná se o reliéfy v zatopených žulových lomech, které představují oko, ucho a ústa, vznikly jako památka na špiclování bývalých režimů.

Doporučuji začít od náměstí, kde i zaparkujete hned pod hradem. Je to moc hezká procházka přírodou, obzvlášť na podzim, byli jsme tam v říjnu, to byl opravdu nádherný barevný kýč. Bretschneidrovo ucho a Ústa pravdy se nachází hned u sebe, Zlaté oči jsou o kus dál. Celé to vyjde přibližně na dvě hoďky.

V Lipnici nad Sázavou strávil poslední roky Jaroslav Hašek a právě tady, v malém domku pod hradem, vznikla kniha Osudy dobrého vojáka Švejka. V jeho domku, kde i zemřel, se nachází památník. Co se týče hradu, tak určitě na něm nejvíce zaujme to, že se z velké části jedná o zřícenu, ve kterou se začal měnit v posledním roce třicetileté války.


Znáte Národní památník odposlechu?
Máte tipy na výlety?

10 komentářů:

  1. Vůbec neznám, ale vypadá to nádherně, na jaro mám tip na výlet:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Na Lipnici jsme se byli už také podívat a je to tam krásné, super tip na výlet. :))

    OdpovědětVymazat
  3. Krásné podzimní fotky. Na Lipnici jsme kdysi byli, v lome ještě ne.
    Na tipy na výlet můžeš kouknout ke mně na blog - mám tam na to rubriku :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tam jsme taky letos byli a byl to moc fajn výlet. Ovšem teď na podzim to teda muselo být dokonalý! Jinak dárky už mám, jen dolaďuji zbytky :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář, moc si toho vážim. Na každou Vaši reakci se snažím odpovídat, případně mě můžete kontaktovat i soukromě na mail: charmedka92@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...