Prodloužený víkend ve Vratislavi - I. den: Hotel, procházka po centru, jídlo

Krásný 1. máj!
Ač je začátek měsíce a žádá si to tradiční statistiky, tak bych Vás prvně ráda ve třech článcích vzala do Polska, konkrétně do Vratislavi/Wroclavi, kde jsme strávili krásné tři dny. Vratislav je přibližně čtyři hoďky autem z Prahy, takže nic strašného. Město mě okouzlilo na první pohled, nafotila jsem šíleně moc fotek a byla by škoda to vše zmáčknout do jednoho článku, přesto se pohodlně usaďte, i první den bude dlouhý.

Ubytováni jsme byli v hotelu DB a byla to ta nejlepší volba. Hotel je nový, čistý, personál moc příjemný a v centru jste za nějakých šest minut tramvají, která je hned u hotelu. A ty snídaně, bože, mňam. Hotel DB nabízí opravdu luxusní snídaně, vajíčka, sýry, šunky, ale i různé saláty a dokonce chuťovky v podobě lososa, chřestu a samozřejmě sladké...V přepočtu 280kč za snídani není málo, tohle neprojím ani za několik dní, ovšem snídani v tomto hotelu rozhodně doporučuji, tu si nemůžete nechat ujít.



Vratislav je krásná. Všechny ty barevné domečky, cihlové budovy, památky, trpaslíci, útulné uličky...Přijeli jsme do hotelu až někdy ve čtyři odpoledne, takže moc času už pak nebylo, přesto jsme prošli to nejhlavnější, Rynek je ústřední náměstí Starého města, najdete tu radnici, kostely a vlastně se odsud dostanete kamkoliv. Třeba až k řece, do parku bulwar Xawarego Dunikowskiego, odkud je nádherný výhled na Tumský ostrov.

Čeho si nelze nevšimnout, tak trpaslíků. Krasnale, nebo také Krasnoludki jsou rozhodně symbolem Vratislavi. Najdete je všude, na lampách, chodnících, okenních parapetech... Je jich tu několik stovek. První trpaslík se objevil až někdy v roce 2001, ale historie sahá dál, do roku 1981, kdy se trpaslíci stali symbolem protestů proti režimu. Lidé se převlékali za trpaslíky, protože těm nebylo zakázáno protestovat a policie tím pádem na ně nemohla.

Úzká ulička Stare Jatki za kostelem sv. Alžběty opravdu odpovídá svému názvu, bývala zde řeznictví. Nyní tu najdete umělecké obchůdky a bronzový pomník věnovaný jatečním zvířatům.

A kam na jídlo a co chutnat? Chatka przy Jatkach se nachází hned u Sarých jatek. Mezi polské speciality patří například pirohy, plněné jsou masem, sýrem, zelím, zkrátka vším. Polévka žurek mi připomíná kombinaci bramboračky, kulajdy a vajíčkové polévky s uzeným. Oboje nám moc chutnalo a i výběr restaurace byl skvělý. Menší, ale příjemné prostředí a i zvenku to byla jasná volba.

LTD Burger nevypadá zvenku nijak lákavě, ale o to více Vás překvapí útulný interiér, milá obsluha a ty burgery, mňam. Dali jsme si speciální burgery, konkrétně Polski Burger s červenou řepou, křenovou omáčkou a také italský burger s rajčatovým pestem, rukolou a mozzarellou. Oba burgery byly moc dobré, chuťově docela dost výrazné.

Místní dobroty, konkrétně donuty/koblihy. Různých pekáren najdete po městě docela dost. Rozhodně nejlepší byl Raffaello donut z Nasza Pączkarnia, měkoučké těsto, dobrá náplň...Dobra Pączkarnia nebyla špatná, spíše ale opravdu kobliha, než donut. Zkusili jsme i klasickou donuterii a to Bite a Donut a teda, velké zklamání. Těsto tužší, bílý Twix budiž, ale Dumple náplň mi nechutnala.



Byli jste ve Vratislavi?
Jaké polské město máte rádi?

10 komentářů:

  1. My jsme spíš "lesní turisti", takže v Polsku jsme nebyli v žádném velkém městě, ale jen na severovýchodě agropenzionu u Augustowa a ve skalách u Radkowa.
    Jinak moc hezký článek a fotky, Wroclaw určitě za návštěvu stojí a možná mne přinutí přehodnodit vztah k výletům do velkých měst :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně doporučuji, mě ihned okouzlila, je to nádherné město :)

      Vymazat
  2. Ahoj, v Polsku jsem byla jenom jednou v Kudowě Zdroji snad to píšu správně a to jen na otočku pro kožešiny na strejdovo zakázku, zákazník je chtěl do letadla. Takže jsem toho moc neviděla, kdežto napakovala jsem si kopec oštiepků - sýrů, ty já můžu a snad tam zase někdy pojedu. Jestli jo, vezmu jich ještě jednou tolik. Jinak teda z těch tvých fotek všech těch dobrot se mi sbíhají sliny

    OdpovědětVymazat
  3. Ty dobroty, mňam:-) Já v Polsku byla jen 2x, v Krakově a pak v Katovicích, samozřejmě se to neobešlo bez návštěv tamních drogerií, ale tahle země má co nabídnout i co se týče jiných sfér, moc se mi líbí fotky z Vratislavi, určitě bych se chtěla podívat i tam:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Nikdy jsem v Polsku nebyla, ale páááni! Nádherné fotky!

    OdpovědětVymazat
  5. Moc pěkné město, určitě jste si to užili na maximum! :) Koukám, že nechybělo ani spoustu dobrot a tak to má být. :) Těším se, až také na nějaký výlet vyrazím. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář, moc si toho vážim. Na každou Vaši reakci se snažím odpovídat, případně mě můžete kontaktovat i soukromě na mail: charmedka92@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...