Movie tip: Železná srdce


Anotace: Duben 1945. Zatímco se spojenecká armáda pokouší o finální ofenzívu na evropské frontě, ujímá se válečný veterán, armádní seržant Wardaddy (Brad Pitt), velení tanku Sherman a vydává se s jeho pětičlennou posádkou na vražednou misi v týlu nepřítele. Tváří v tvář přesile početní i palebné a v doprovodu naprostého zelenáče, který se v jejich četě souhrou okolností ocitl, je Wardaddy se svými muži nucen získat navzdory veškeré pravděpodobnosti štěstí na svou stranu a dovést do úspěšného konce své hrdinské pokusy zaútočit na samotné srdce nacistického Německa.

Rovnou řeknu, že válečné filmy nejsou šálkem mého čaje. Nemám je ráda a už vůbec je nevyhledávám. Na Železná srdce jsem neměla v plánu jít do kina. Honza o filmu mluvil už ale dlouho, jenže mě nenapadlo, že na film vytáhne mě. Když začal řešit, v kolik dává a zda ho stíháme, trošku jsem měla radost, že dává buď hodně brzy, nebo hodně pozdě. Nějakou náhodou jsme ho stihli a já v pátek večer skončila v kině na válečném filmu..

Připravovala jsem se na dvě hodiny utrpení, tanků, bojů a krve. A byla to velká chyba, utrpení se nekonalo. Film se mi překvapivě líbil a to snad dokonce více než Honzovi.

Hlavní roli Wardaddyho si střihl Brad Pitt. Brada nemusím, rozhodně není na seznamu mých oblíbených herců, líbil se mi snad jen ve Světové válce Z, kde mu to i překvapivě seklo. Tím ale nechci říct, že je špatný herec, to vůbec. Herec je to určitě výborný a svojí roli v tomto filmu zahrál bravurně, role mu dokonale sedla. Postava mi k němu vyloženě šla.

Ve filmu hrají ale další známí herci, celkově je film hvězdně obsazen. Možná budete znát herce Shia LaBeouf, který je znám z filmů Transformers. Tady už ale značně vyspěl a snad díky knírku působí mužněji.
Já se ale ve filmu těšila na Jona Bernthala, kterého znám z mého oblíbeného seriálu Živí mrtví. Ráda bych řekla, jak šíleně mu to ve Fury seklo, bohužel to tak ale není, navíc tu na mě působil trošku záporně. Přesto jsem ráda, že si ve filmu zahrál a já se měla aspoň na co těšit.

I když jsem psala, že válečné filmy nemám ráda, Železná srdce se mi líbila. U filmu jsem byla neustále napnutá, nutil mě se zaujetím ho sledovat. Očekávala jsem potoky krve a násilí, to se naštěstí nekonalo až v takové míře, takže jsem nebyla nucená neustále zavírat oči.

Kontrast války a lidskosti se mi zkrátka líbil. Ano, i ve válečným filmu je prostor pro lidskost a lásku. Líbily se mi ale i bojové scény, kdy jsem strnule seděla a doufala, že to hlavní postavy přežijí. Právě kvůli tomu, jak Vás film vtáhne do děje a Vy pomalu ani nedýcháte napětím, si mě získal. Konec byl skvělý a psychicky náročný.
Hodnotím 4*

Máte rády válečné filmy? Viděly jste Železná srdce?

1 komentář:

  1. železná srdce jsem neviděla, tak díky za tip :). Řeknu o něm příteli, mohlo by se mi to taky líbit :D
    Blog by Veru

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář, moc si toho vážim. Na každou Vaši reakci se snažím odpovídat, případně mě můžete kontaktovat i soukromě na mail: charmedka92@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...