Movie tip: EXODUS: Bohové a králové


Anotace: Ve starověkém Egyptě se vládce rovnal Bohu a jinak tomu nebylo ani v případě Ramsese (Joel Edgerton). Mocný vládce měl jediného přítele, Mojžíše (Christian Bale), který s ním vyrůstal od dětství, když se ho coby židovského nalezence ujala královská rodina. Z přítele se však stal úhlavní nepřítel, když se Mojžíšovi zjevil „jiný" Bůh a pověřil ho nelehkým úkolem – vysvobodit svůj lid z egyptského otroctví, přivést jej do zaslíbené země. Být jeho vůdcem i prorokem. Mojžíš tento úkol přijme. Než se však bude moci v čele zástupu 600 tisíc židovských otroků vydat na strastiplnou cestu do jejich nové domoviny, zažije deset egyptských ran, kterými rozezlený Bůh sešle na Egypt nesmírné útrapy, krupobití, zkázu ohněm, děsivé epidemie a smrt. Nic z toho však faraónu Ramsesovi nezabrání ve snaze Mojžíše a jeho lid za každou cestu zastavit a zničit.

Den po Štědrém dnu se v kině objevil film Exodus: Bohové a králové, o kterém Honza nějakou dobu mluvil, takže bylo jasné, že další návštěva kina nás jen tak asi nemine. Na film jsme zašli ihned dva dny po premiéře. Jelikož se jedná o biblický příběh, tak tohle období svátků je pro film ideální.

Dva dny před kinem jsme s Honzou koukali na Prince Egyptského, což je ten samý příběh v animované verzi od DreamWorks. I když je možná divné srovnávat klasický film, dokonce od Ridleyho Scotta, s animovaným muzikálem, tak jsem se srovnání neubránila. Hned na začátku filmu jsem si řikala, jaká je škoda, že tohle muzikální není.

Na CSFD má film poměrně nízké hodnocení, momentálně pouhých 69%, což mi na podobný film přijde docela málo. Po shlédnutí filmu, se hodnocení vůbec nedivím, on totiž film není žádný zázrak. Film má spousty nudných a prázdných míst, o různých nejasností snad ani nemluvím.

Ale ano, o nejasnostech se zmíním. Když Mojžíš cvičí otroky, nijak se neskrývá, jezdí si na koni jako král, přitom po něm jde vojsko Ramsese. Kde nic tu nic, vypadá to, že mají celou oblast otroci jen pro sebe a nikde žádné hlídky. Většinou si chyb a nejasností ve filmu nevšimnu, ale tohle mě zarazilo okamžitě. I to, jak se Mojžíš bez problémů dostal do Ramsesových stájí.

Film je podle mě docela dobře obsazen, Christian Bale je mi znám z Batmana, kde mě tedy moc neuchvátil, ovšem zde mě zaujal o trochu více. A Joel Edgerton mi k roli také perfektně sedl. Zde nemám co vyčíst. Pochválím ještě grafiku, Egypt tu vypadá krásně, zkrátka vizuálně to není vůbec špatné.

Špatný není ani příběh, naopak je zajímavý, horší je jeho zpracování. Film je opravdu nudný a velmi zdlouhavý. Začal se mi líbit možná až někdy v polovině, kdy Bůh sesílal na egyptský lid jednu pohromu za druhou. Hlavně na závěr jsem se těšila, jak se před Hebrejci otevře moře, vlastně nejen já, ale i Honza. Tato scéna byla v Princi Egyptském a těšila jsem se na ní i u Exodusu. Scéna zde byla ale úplně zabitá.

Některé scény jsou tak zdlouhavé, příběh je zbytečně natahovaný a nejhorší je, že zdlouhavé scény jsou ty nejnudnější a naopak závěr je díky tomu zkrácen a velmi odfláknut. To nejzajímavější na filmu má hrozně malý prostor. Problémem také je, že film na mě nepůsobil nijak emočně, nicmoc ve mě nezanechal. Jak by také mohl, když ani dva hlavní hrdinové, kteří spolu vyrůstali k sobě již žádný vztah nemají a chtějí se zabít. Jediné, co na mě působilo, tak to, že jsem neviděla jediný film, který by tak ve velkém zabíjel koně. Exodus vede. Zabíjení zvířat ve filmech špatně snáším, i když je to film, je to hrozné a tady ty koně umírají ve velkém. Není to tedy nijak brutálně přiblíženo, ale i tak. Celkově nečekejte krvavé bitvy a brutální souboje, o tom film vůbec není.

Pokud Vás příběh zajímá, spíše se mrkněte na animovanou verzi Princ Egyptský, je lepší. Od filmu Vás nechci úplně odradit, pokud se na něj chystáte, jděte, ale nečekejte nic velkého. Viděla jsem ho jednou a to mi stačilo.
Hodnotím 3*

Chystáte se na film či jste ho dokonce už viděly?

2 komentáře:

  1. film jsem neviděla, ale děkuji za tip, možná na něj nekdy mrknu! :)

    http://lifewithpett.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Ta první fotka mi přišla úplně jak z videoklipu Katy Perry:D! Na film určitě mrknu:)
    Jakub Janata fashion blog

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář, moc si toho vážim. Na každou Vaši reakci se snažím odpovídat, případně mě můžete kontaktovat i soukromě na mail: charmedka92@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...