Dovolená - III.část: Berlín

Krásnou neděli,
jak jste si užili víkend? Doufám, že si najdete chvilku a podíváte se na další, již třetí den v Berlíně. Tentokrát bude článek plný památek. Řekla bych, že jsme viděli ty opravdu nejdůležitější a i když bych toho chtěla vidět ještě mnohem více, to hlavní snad máme.

Jak jsem psala v prvním článku, přišlo nám, že vše je šíleně daleko od sebe a zkrátka nelze stihnout naprosto vše. Jako první byla zastávka na stanici metra Kochstrasse, kde se nachází Checkpoint Charlie - bývalý hraniční přechod v době studené války, který spojoval americký sektor města se sovětským. Bylo tam šíííleně moc lidí, tlačenice, ale určitě to kdyžtak vydržte a prorvěte se.


Odsud jsme se vydali po Zimmerstrasse než jsme došli k části berlínské zdi, jejíž součástí je i muzeum Topografie teroru. Část expozice se nachází venku podél zdi, ale najdete tam i vnitřní expozici. Z té mám rozporuplné pocity, je to obrovská místnost se strašně špatně využitým prostorem. Ale jinak rozhodně zajímavé, pokud Vás tohle téma zajímá.

Do deseti minut jsme se dostali na Potsdammer Platz, kde jsme byli hned první večer a odsud vyrazili snad k tomu nejdůležitějšímu, k Braniborské bráně, kterou by jste rozhodně neměli vynechat.
East Germany Watchtower

Židovský památník
Braniborská brána

Kousek od Braniborské brány se nachází Budova Říšského sněmu, na ní je vybudována skleněná kupole. Její prohlídku jsme ale vynechali, čeká se na ní dlouhá fronta a procházíte i kontrolou. Další na řadě byl Vítězný sloup, k němuž to je od brány ale poměrně daleko, takže se připravte na pořádnou procházku. Původně jsem myslela, že to pak vezmeme zpátky opět směr Braniborská brána a projdeme více parkem, ve kterém by měla být spousta soch a pomníků, ale bohatě nám stačila jedna cesta. Takže jsme vyrazili na metro a vydali se dále. 
Budova Říšského sněmu
Pomník sovětských vojáků
Vítězný sloup

Metrem jsme dojeli na stanici Standmitte, která je kousek od náměstí Gendarmenmarkt, na kterém se nachází Konzerthaus a dva kostely, které mají stejné věže (Deutscher Dom a Franzosicher Dom).
Odsud se už dostanete krásně k dalším památkám - Humboldtově univerzitě, Berlínskému domu či až na Alexanderplatz
Berlínský dóm

A dostáváme se pomalu na Alexanderplatz, což je centrální náměstí v Berlíně. Co tu je snad nejdůležitější, tak televizní věž, ale o té více až příště. Kromě ní tu ale najdete i Mariánský kostel či Neptunovu kašnu, na kterou jsem byla zvědavá, jelikož jedna je i ve Vídni a strašně se mi líbila. Najdete tu spousty obchodů, restaurací. Doporučuji zajít do jedněch cukrovinek, nevzpomenu si na název, ale je to naprosto božský krámek, kde dobroty sahají až ke stropu a hned ve dveřích jsme dostali i ochutnávku. Bohužel cenově je to naprosto šílený a v takovém množství bych stejně nevěděla, co vybrat. 

A u jídla zůstanu, co Berlín má a my ne, tak Dunkin donuts, na které jsem koukala hned první večer. Když jsme došli na Alexanderplatz a narazili na ně, tak jsme už prostě museli jít ochutnat a rovnou si trochu odpočinout. Škoda, že u nás tohle není, sem tam bych určo zašla.
Neptunova kašna před radnicí Rotes Rathaus
Mariánský kostel
Hodiny ukazující světový čas na Alexanderplatz
Dunkin donuts

Na náměstí se i nachází Primark, kam jsem se také moc těšila, před nákupy jsme se ale ještě vydali do čtvrti Friedrichshain do parku Volkspark, kde najdete Pohádkovou kašnu s postavami z pohádek bratří Grimmů. Jelikož pohádky miluji, tak jsem ji rozhodně musela vidět. Od náměstí je to ale pořádný kus cesty, navíc ne úplně hezké. Vlastně jdete obyčejným, ošklivým sídlištěm, kde není ani nic k vidění. Na zpáteční cestu už jsme se svezli tramvají.


Co Vás na Berlíně zaujalo nejvíce?
Příště se můžete těšit na pohled z televizní věže a Tiergarten.

12 komentářů:

  1. Nádherné :))) Ještě jsem tam nebyla :)

    http://style-and-smile15.blogspot.cz/2015/04/giveaway-3.html

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to tam moc krásně, mě hrozně zaujaly ty hodiny :) Jinak ten výlet docela závidím, takových zážitků :))

    Zrzavá katastrofa

    OdpovědětVymazat
  3. Krásné fotky :-) To musela být úžasná dovolená :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Máš krásné fotky! Ještě si pamatuju, jak jsme se o těch památkách učili před lety v němčině. :D Jednou bych se tam taky ráda zajela podívat. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Barevnej trabant je super :D A ty donutyyy ♥

    OdpovědětVymazat
  6. super fotky! tak rada by som tiež Berlín navštívila :)
    letná giveaway
    ľúbezná

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář, moc si toho vážim. Na každou Vaši reakci se snažím odpovídat, případně mě můžete kontaktovat i soukromě na mail: charmedka92@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...