Movie tip: Revenant Zmrtvýchvstání


Anotace: Americký západ, Jižní Dakota, 1823. Místo a čas s hodně relativní hodnotou lidského života. Zkušený lovec a trapper Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) je se svým synem na výpravě s lovci kožešin. Uprostřed hlubokých lesů vzdorují nečekaným útokům indiánů a musí na své pouti překonávat nemilosrdnou, zatím nezmapovanou krajinu plnou nástrah. Glassovi se stává osudným střet s rozzuřenou samicí medvěda grizzlyho. Medvědí útok sice přežije, ale je těžce zraněný a lovecká výprava se musí rozdělit. Zatímco většina lovců pokračuje v cestě, s Glassem a jeho synem zůstanou jen dva muži, John Fitzgerald (Tom Hardy) a Jim Bridger (Will Poulter). Ti více méně jen čekají, až zemře, aby jej pak pohřbili a mohli pokračovat v cestě. Ale zraněný lovec stále neumírá, a tak se Fitzgerald rozhodne čekání na nevyhnutelné zkrátit. Při pokusu o nedobrovolnou eutanázii ho však přistihne Glassův syn, kterého Fitzgerald zabije. Ještě živého Glasse pak zahrabe v hrobě a spolu s Bridgerem zmizí. Jenže Hugh má hodně tuhý kořínek. V naprosto zuboženém stavu vyleze z vlastního hrobu, zoufale se potácí čarokrásnou, ale zcela lhostejnou krajinou. Při životě jej drží především nenávist a touha po odplatě. Musí překonat brutální zimu a hlad, divoké řeky, bojovné indiánské kmeny a dokonat svou pomstu.

Rok 2016 vypadá, co se týče filmů, velmi dobře. Mám jich na seznamu tolik, co chci vidět a seznam se stále rozrůstá. Zrovna Revenant mezi těmito filmy ale nebyl, Honza ho ovšem v kině vidět chtěl, moc nadšená jsem nebyla, na druhou stranu doma bych se na něj nepodívala a už tolikrát se mi na některý film nechtělo a nakonec se mi hodně líbily. Takže prvním letošní filmem se stal Revenant.

Nemám ráda westerny, nemám ráda krvavé filmy a nemám ráda filmy, kde se zabíjejí zvířata, ty nezvládám téměř vůbec. Tohle všechno film splňuje. Nezaujal mě ani moc trailer a poté, co mi Honza poslal jeden komentář k filmu, kde se píše, že to není nic pro vegetariány a milovníky koní, měla jsem z filmu už docela obavy.

Snad jediné, co mě na filmu zaujalo, bylo herecké obsazení. Leonardo DiCaprio nikdy nepatřil k mým oblíbeným hercům, přitom Titanic, kde hraje hlavní roli, naprosto miluji. Leo si moji pozornost vysloužil až ve filmu Vlk z Wall Street a dále Velkým Gatsbym. Čím je starší, tím vice se mi líbí a zamlouvá.

Tom Hardy se mi zas zalíbil v Šíleném Maxovi, tam mu to ale slušelo mnohem více než tady. Ovšem herecký výkon určitě nehaním, právě naopak. Tom Hardy je skvělý a též se dostává do mého podvědomí. Další známou tváří byl pro mě Domhall Gleeson, kterého můžete znát z Harryho Pottera či Anny Kareniny. Ten ztvárnil opravdu sympatickou postavu.

Ale vraťme se k filmu. Příběh se odehrává v krásném prostředí, nádherné hory, lesy, řeky. Příroda je ale to jediné, co je na filmu hezké na pohled. Jinak je to celé pěkně syrové a brutální.

Už na začátku filmu přišel první masakr a tak to pokračovalo i nadále. Každou chvilku jsem měla skloněnou hlavu či zavírala oči. Tohle opravdu není film pro slabé povahy. Krve je tam až přespříliš a rozhodně ne nijak cenzurované. Milovníci zvířat budou doslova psychicky na dně. Hugh Glass se střetne s rozzuřenou samicí medvěda, která ho téměř zabije. Já se její rozzuřenosti nedivím, mířil puškou na malá medvíďata a já strašně doufala, že je netrefí. Vlastně jsem i přes znalost děje doufala, že vyhraje medvědice a více jsem litovala právě ji.

Pojídání syrového masa, spaní v mrtvém těle zvířete, na mě to bylo zkrátka moc krvavé a drastické. Film ale jinak úplně špatný není, co mi ale vadilo, tak jeho délka. Podle mě byl zbytečně dlouhý a chvilkami mě už nudil. Sice většinu děje pouze sledujete Hughovu cestu, ale je to koukatelné a zajímavé, jen prostě zdlouhavé. Klidně bych film trochu osekla a líbil by se mi o chlup více.

Překvapilo mě, že Leonardo ještě nemá žádného Oscara, u herce jeho kvalit jsem nějak předpokládala, že má. Podle mě si ho za všechny ty skvělé filmy zaslouží, ale že by zrovna tohle měl být oscarový film, za mě ne.
Hodnotím 3*


Zaujal Vás film Revenant?
Viděli jste ho, nebo se chystáte?

19 komentářů:

  1. No tak jako vegetarián a milovník zvířat rozhodně nesouhlasím... Je to zasazené do roku 1823, kde prostě umělé kožešiny neexistovali a něco jako tofu byl neznámý pojem.
    Film je naprosto brutálně skvělý a Leo za něj Oscara už prostě musí dostat, to co v tom filmu předvedl, bylo naprosto něco neskutečného a nevídaného, v životě jsem neviděla lepší herecký výkon, oproti Titanicu, kde hrál opravdu jak dement je nejlepší herec dnešní doby.
    Hlavně nezapomínej na to hlavní - celý film je vytvořený bez doublérů a bez umělých efektů... Dodnes nechápu jak dokázali, aby ten medvěd do něj tak bušil a nic mu přitom neudělal...
    My jsme na tom byli a zařadil se mezi tři nejlepší filmy! Hříšný tanec, Počátek (za to měl dostat Oscara) a teď Revenant. Jediné co je třeba pochopit je, že v té době to opravdu jinak nešlo ;) Toť můj názor =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ja Ti tvuj nazor neberu, jen se s nim neztotoznuji:)
      Na me to bylo az moc brutalni a i kdyz myslim, ze Leo si Oscara zaslouzi tak celkove, tak tohle proste za oscarovy film nepovazuji. Me to zklamalo a znovu uz ho videt nemusim.

      Vymazat
    2. Nechci Ti brát iluze, nebo tedy vlastně asi chci, protože tvé představy o filmu nejsou vůbec pravda a já jsem hrozně nerad, když někdo žije v omylu a šíří ho dál.
      To, že byl film natočen téměř celý ve venkovním prostředí a navíc sekvenčně, z něj přece nedělá film, který by byl bez "digitálních" efektů (nikoliv umělých, umělý efekt je i třeba jen "falešný" výstřel z pušky, nebo vybuchující pytlík s krví) a dublérů.
      Ve filmu byla celá řada CGI efektů, především ten medvěd, dále pak skok koně ze srázu, vlci a určitě ještě mnohem více.
      DiCaprio neměl dubléra, to je pravda. Měl je totiž hned tři, takže představa jak plave "opravdový" Leo v ledové řece v neoprenu, je více než úsměvná.
      Mimochodem. Toho "živého" medvěda hrál Glenn Ennis a odkaz na jeho úbor posílám zde: http://www.theguardian.com/film/2016/jan/19/leonardo-dicaprio-revenant-bear-attack-stuntman-blue-suit
      Honza

      Vymazat
    3. Omluva. Neměl tři dubléry, ale hned čtyři.
      To aby se nešířil nějaký HOAX o Leovi a jeho třech dublérech :D

      Vymazat
    4. no tak mysliet si ze do nho naozaj buchala medvedica je viac nez usmevne :D film som videla, tiez ma miestami nudil, bol az prilis brutalny a tiez ho 2x vidiet nepotrebujem.

      Vymazat
    5. Dobře, tak scéna s medvěděm byla uměle dotvořena, myslela jsem, že ne... že je to jak jeden starý westernový film, kde opravdu do herce bušil cvičený medvěd. Innaritu si nevzal cvičenýho jen z důvodu, že nevypadá jako pravý grizzly a je tlustý...

      Co ovšem je nesmysl nad nesmysl je, že ve vodě není Leo... Jediný co tak, že z vodopádu dolů padal kaskadér jinak je neustále v záběru jeho obličej =D Zjevně jsi ten film neviděl, když vykládáš takové hlouposti.

      Kůň co se řítil z útesu byl opravdový, ale nebyl to útes, ale malý skokánek a pod ním leželi 30cm borovice a pak byla jen dotvořená hloubka útesu a řítící se kuň, takže tady taky nešiř Hoaxy, když tady chceš prudit =D A ten kuň ve kterém spí, je umělý, ale není dovořený před zeleným plátnem... Innarita absolutně zelené plátno odmítal a raději ty lidi, co skuhrali, vyházel, než aby slevil ze svých nároků

      Jinak pokud Vám toto přijde brutální, tak nevím jak se díváte na filmy jako je Hannibal, hostel apod. kde se řežou lidi... mě jako ochránci zvířat na tom nic brutálního nepřišlo, ba naopak to zcela chápu, že v té době to prostě takhle bylo, ale narozdíl od dnešní době se zvířata měli dobře, protože lidi nebyly takový hyeny, aby je zavírali do klecí a pak je popravili takový způsobem, že i džihádista je jen slabej odvar.

      Sám Leo řekl, že to byl nejtěžší film, který kdy točil a už asi nikdy nenatočí. Promrznutý, zraněný a nejtěžší pro něj byla právě ta voda a spaní v umělém koni, které trvalo 2-3 hodiny.

      Vymazat
    6. Na filmy jako je Hostel apod nekoukam, protoze jsou nechutny a ano, i tohle je pro me osobne brutalni a krvavy. A to, ze v te dobe je to zcela bezne na tom nic nemeni.

      Vymazat
    7. Holka, ty vaříš úplně z vody. Napřed píšeš, že to byl pravý medvěd, teď už jakože není, protože byl "tlustý". Což je prostě jen výmluva, protože ať by byl tlustý, nebo nebyl, tak by to prostě s pravým medvědem nikdy nenatočil. Toho si byl samozřejmě Iñárritu dobře vědom, a proto se ani o nic nepokoušel a rovnou to nechal natočit v CGI.
      To, že byl Leo na pár záběrech někde ve vodě(kdy je detailní záběr na obličej) je určitě pravda, ale 80% záběrů z vody to není on, tomu nevěř. Oni umí ty dubléry namaskovat tak, že při dynamickém záběru nepoznáš ani ze tří metrů rozdíl. Navíc když byl Leo tak zarostlý, to pak není pro maskéry vůbec problém;)
      Sama píšeš, že scéna se skokem koně je dotvořena, čili je úplně jedno, jestli ten kůň skočil metr, či dva, když je to stejně z 90% digitální :D
      Sám Leo i řekl, že to byl nejtěžší film, který kdy točil... Dá se tomu věřit, přeci jen v té divočině je určitě větší zima než v Meyerových studiích v Hollywoodu, takže to pro něj určitě občas příjemné nebylo. Spát 2 hodiny ve vyhřátém modelu koně asi není žádná hitparáda, ale ani nic, co by stálo za zvláštní obdiv (lidí co takto spí zcela běžně je mraky- horolezci, trampové atd. - je jedno, jestli šlo o spacák, či model koně, který fungoval na stejném principu). Nicméně tyhle řeči (o těžkém natáčení) tvrdí herci u dobré poloviny svých filmů (je to jen PR) a pevně věřím, že se v příštích 10 letech dočkáme od Lea ještě minimálně dvou podobných prohlášení.
      BTW: DiCaprio je můj nejoblíbenější herec, takže nemám žádný důvod ho nějak hanit. A o filmech něco vím, takže mi věř a smiř se s tím, že jsi úplně mimo.

      Vymazat
    8. s někým kdo neumí číst nemá smysl debatovat ;) až se naučíš číst, tak dej vědět ;) Moudřejší ustoupí, takže sbohem

      Vymazat
    9. Tess, nezlob se, ale ted nechapu, co neumi cist. Reaguje presne na to, co pises a nic z toho neprekrucuje.
      A napsat, ze film je bez efektu a pak ze neco bylo dodelano, si trochu protireci. Ale to uz je vec druha, to si diskutujte sami. Ale o nekom prohlasit, ze neumi cist, kdyz smysluplne reaguje, je trochu mimo.

      Vymazat
    10. To jsi mne zklamala. Čekal jsem, že se budeš své neochvějné a tebou samotnou rozporované pravdy držet a ono ne. Není prostě už kam uhnout viď? :)
      Jinak číst umím velmi slušně a na rozdíl od tebe umím zjevně i danému textu porozumět. A tím porozumět myslím na takové úrovni, že ho dokážu překlápět do srozumitelné formy dle všech možných i nemožných úhlů autorova pohledu, aby nemohlo dojít k nedorozumění (pokud záměrně nechci) a nepochopení textu. V tvé iluzorní první verzi příběhu o Ironmanovi z Pensylvánie a jeho setkáním s maminkou "Médi Bédi" z Dakoty, je však tolik rozporů se skutečností, že jsi svůj první komentář sama svým druhým příspěvkem zabila a chápu tedy, že raději vyklízíš pozice, protože by ses jinak potápěla do bažiny svých vyvracených výroků ještě hlouběji ;)

      Vymazat
    11. Ne nebudu se bavit s někým kdo už první dvě věty absolutně nepochopil... A jinak k těm tvým srajdam co tady vykládas - http://cilichili.cz/blog/14-duvodu-proc-mel-leonardo-dicaprio-rozhodne-dostat-oscara/ ale su ráda, že jsi se ztrapnil. Ale hlavně, že měl doublery =D brečím tady smichy

      Peti to nebylo na tebe.

      Tvůj bezpredmetny komentář jsem ani necetla, protože blafy a lži nectu ;)

      Vymazat
    12. :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D
      Jako sorry, ale pokud je pro tebe blog čilichili relevantní zdroj informací, tak k tomu opravdu nemám co říct:) vždyť absolutní většina příspěvků co na jejich webu je, jsou jen laciné výkřiky do tmy a polovina z nich bývá absolutní nesmysl. Vypovídací hodnota tedy nula, spíše by se dalo říci záporná :)
      Ztrapňuješ se tady jen ty, děvenko, protože i kdyby to s tím dublérem nebyla pravda, jakože je, tak stejně těch zbylých 80% věcí co jsi napsala byly absolutní nesmysly. Alespoň to přiznej, bude Ti pak lépe ;)

      Vymazat
    13. Na tohle jsem si musela udělat čaj!
      Anonyme, plusový body pro tvůj rozum.
      Jsem DiCapria fanynka, zrovna o něm tvořím článek ( Důvody, proč by neměl dostat Oscara.) ale musím se přiznat, že jsem Revenant ještě neviděla. Každopádně, Tess, když tak miluješ zvířata, tak musíš vědět, co to znamená příjít do styku s medvědem. Leo není sebevrah. Hrozně si protiřečíš, ženská. Ale to teď nechci řešit. Spíš mě dost znepokojuje, že se k tobě Anonym choval vcelku mile a ty místo toho, aby ses zachovala stejně rozumně, jsi se ještě víc ponížila. Škoda.
      Prolhaná Mrcha

      Vymazat
  2. Na Revenanta se s přítelem taky chystáme, zaujal mě už trailerem, a navíc mám posledních pár let DiCapria dost v oblibě. Co začal hrát v pořádných thrillerech, aka Prokletý Ostrov, Počátek atd., tak ho vážně můžu. Šel úrovní hodně nahoru, a doufám, že letos už mu toho Oskara přihrají :D

    Jinak bych tě chtěla pozvat na svůj "nový" blog, který bude trochu víc všeobecně zaměřený, a ne tak úzce profilovaný, jako ten předchozí.
    No potěš koště!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad se Vam bude film libit. Proklety ostrov je skvely film ;)

      Blog uz sleduji, vitej zpet :)

      Vymazat
    2. Tak uvidíme, doufám, že to bude fajn, jsem na to dost zvědavá. Ale víc jsem asi zvědavá na Lídu Baarovou, zda bude tak dobrá, jak trailer působí :)

      Vymazat
  3. Aj keď nie som žiaden filmový fajnšmeker, určite si ho pozriem. A dúfam, že Leo konečne získa toho Oscara. Teším sa na tie fórky na internete, keď sa to stane alebo aj nie :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář, moc si toho vážim. Na každou Vaši reakci se snažím odpovídat, případně mě můžete kontaktovat i soukromě na mail: charmedka92@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...