Výstava Titanic

Krásný začátek nového týdne,
sice jsem měla nachystaný jiný článek na dnešek, ale jelikož jsem o víkendu byla na výstavě, která nebude trvat věčně a ráda bych Vám o ní napsala, tak kosmetickou recenzi si necháme na středu a dnes se se mnou můžete podívat na Titanic.

Titanic naprosto miluji, takže když jsem viděla první billboardy, že se v pražských Letňanech bude konat výstava, bylo jasné, že na ní chci. Lístky jsem dostala k narozeninám, tedy přesněji řečeno poukázku, stačilo si jen vybrat termín. Překvapilo mě, že i po takové době, kdy tahle výstava běží, tam byla hromada lidí. Strašně dlouhá fronta, i když máte lístek na určitou hodinu, tak se pouští po skupinkách a zkrátka si počkáte. Organizace mi přišla naprosto žalostná. Tohle malinko otráví, navíc chumly lidí nemám ráda, na druhou stranu nebyl problém se ke všemu dostat a bez problému si to prohlédnout.

Při vstupu dostanete sluchátka, ve kterých můžete poslouchat výklad. Já s nimi tedy furt bojovala, když už jsem si něco chtěla poslechnout, tak sluchátka protestovala a trvalo, než se mi to povedlo. Já si ale raději vše přečtu, takže jsem je využívala naprosto minimálně. Co se mi ale líbilo, tak že dostanete palubní lístek se jménem skutečné osoby, která se na Titanicu plavila a na konci výstavy si můžete dohledat, zda potopení lodi přežila, nebo naopak ne.

Na začátku výstavy se nedozvíte pouze o Titanicu, ale celkově o počátku 20.století, především o technických objevech a společenské situaci či počátcích lodní dopravy. Poté následuje krátký film o stavbě a vyplutí lodi.

Informací o celé stavbě Titanicu je opravdu spousta. Jsou doprovázeny krátkými filmy, fotkami a menšími životopisy o lidech, kteří se podíleli na této velkolepé lodi. Rozhodně Vás zaujme velký, podrobný model Titanicu.

A pomalu se již nalodíme na samotnou loď. Moc se mi líbila chodba mezi kajutami první třídy, to je prostě nádhera a pokud na Vás atmosféra ještě nedolehla, tak zde už určitě podlehnete. Nahlédnete do kajut jak první třídy, tak i personálu. Během prohlídky se dočtete rozdíly ubytování na této lodi, ceny a standarty určitých tříd.

V některých částech prohlídku doprovází i hudba, která umocňuje celé to kouzlo. Je úplně neskutečné, kolik se toho zvládlo zachránit a zachovat. Spousty osobních věcí, oblečení a hromady nádobí. Mě se ovšem snad nejvíce líbily výpovědi lidí, kteří na Titanicu byli. Například příběh manželského páru, kdy žena odmítla nastoupit na člun a opustit manžela - žili jsme spolu, zemřeme spolu - to mě prostě dojalo.

Mě osobně se výstava velmi líbila a jsem ráda, že jsme na ní šli. Pokud Vás Titanic zajímá, určitě to stojí za vidění. Pokud ale znáte téměř celý příběh a informace, tak zřejmě nic nového se nedozvíte. Narozdíl ode mě Honza vůbec nadšený nebyl a spíše trpěl. On už do toho ale šel s tím, že ho to nezajímá, takže jeho názor není moc objektivní.

Mimochodem, moje pasažérka, Allen O. Becker, na lodi přežila. Cestovala s dětmi z Indie, aby její nejmladší syn mohl absolvovat náročnou léčbu. Honzův Edgar Samuel Andrew se chystal na bratrovu svatbu a na Titanicu ani původně neměl být. Bohužel takové štěstí jako Allen neměl. Oba cestovali druhou třídou.

Máte rádi Titanic?
Byli jste na výstavě, nebo se ještě chystáte?

11 komentářů:

  1. Ten manželský pár, to byli Ida a Isidor Straussovi? :)
    Na výstavě byli moji rodiče a brácha, tak jsem viděla fotky a slyšela nadšené reakce. Je prodloužená myslím až do července, tak to na ni možná stihnu taky, ale uvidíme :)

    Pokud máš tak ráda Titanic, můžu vřele doporučit stejnojmenný muzikál na prknech Městského divadla Brno. Vím, že to máš trošku z ruky, ale myslím, že by se ti líbil. Spíš než o historii jde o příběhy jednotlivých rodin a lidí, kulisy a kostýmy jsou nádherně zvládnuté... a kdybyste to spojili zase s nějakou dovčou, tak tady u nás v Brně a okolí je rozhodně na co koukat a co navštívit ;)

    Zrzavá katastrofa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To budou zřejmě oni:)
      Muzikál Titanic? Tak ten bych mooc ráda viděla, ale asi by mě to stálo hodně přemlouvání :D Ale uvidíme, třeba když bude cesta..:) Děkuju za tip.

      Vymazat
  2. Moc hezké fotky, také jsem se tam chtěla podívat, ale nevyšlo to. :(
    Find joy in the ordinary

    OdpovědětVymazat
  3. Tý jo nádherné fotky :) Taky bych se šla podívat na výstavu, ale bohužel nedostanu se :)
    Miska blog

    OdpovědětVymazat
  4. Už jsem na Titanicu kdysi byla, myslím že v Lucerně. Je to hodně dávno a už si to moc nepamatuju, ale vím, že s těmi vstupenkami to bylo stejné a já přežila :) Titanic miluju, jak ten samotný příběh, tak i film. Trochu jsi mě odradila v tom úvodu tím čekáním, ale zkusím najít nějaký všední den dopoledne, kdy bude mít čas i přítel, a vyrazíme :)

    OdpovědětVymazat
  5. Super fotky, docela mě tato výstava zaujala. Film Titanic mám moc ráda.
    Beauty by K.

    OdpovědětVymazat
  6. Na Titanicu jsem byla přesně před měsícem a musím souhlasit, že to byla úžasná výstava :) Moje postava byla bohužel mezi ztracenými pasažéry, ale tak nedá se :D Jako cenu útěchy jsem si aspoň na konci koupila Srdce oceánu :)

    OdpovědětVymazat
  7. Titanic je moje srdcovka - když jsem byla malá, koukala jsem na něj pořád dokola a i dneska umím odříkat skoro všechny dialogy. a i dneska u něj stále brečím :D na výstavu bych šla hned, ale bohužel nemám s kým... to je zdrcující :(((

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář, moc si toho vážim. Na každou Vaši reakci se snažím odpovídat, případně mě můžete kontaktovat i soukromě na mail: charmedka92@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...