Prodloužený víkend - II.část: Harrachov, Turnov, Hruboskalsko

Hezkou středu,
doufám, že jste se na další výletní článek těšili :) Dnes to bude poměrně bohaté, protože kromě sobotního Harrachova Vám ukážu i místa, která jsme navštívili v neděli cestou domu. Pokud máte rády přírodu, tak to bude přesně pro Vás.

V Harrachově jsme byli ubytováni v Harrachovské haciendě, což je moc příjemný pension. Je pouhých pár minut od centra v klidné části. Hned při vstupu poznáte, že se jedná o pension s rodinnou atmosférou. Personál je velmi milý a paní majitelka strašně ochotná. Pokoje jsou čisté, většina je s balkonem a nemůžu si stěžovat ani na snídaně. Pension byl ten víkend plný a přesto tam byl klid a nerušil mě hluk z chodby, což oceňuji. Pokud by jste se do Harrachova chystali, tak určitě můžu toto ubytování doporučit.


Upřímně jsem do Harrachova zrovna dvakrát nechtěla. Nejsem na túry, loni jsme byli na Sněžce a ještě týden poté jsem nechodila, jak šíleně mě bolely nohy. Navíc hlásili tropy, takže představa, že ve vedrech někde šplhám, mě úplně nenadchla. Naštěstí v Harrachově bylo příjemně kolem dvaceti a vybrali jsme trasu, kterou jsem i já ušla. Přiznávám, občas jsem fňukala a myslela jsem, že jeden kopec mě zabije. Honza tvrdí, že to nebyl žádný pořádný kopec, ale já mám naprosto opačný názor :D

Na Čertovu horu jsme vyjeli lanovkou. Už z té máte nádherný výhled na městečko. Navíc jízda je to poměrně dlouhá, takže si tento výhled vychutnáte dosytosti. Naše další kroky směřovaly přes Ručičky - Krakonošovu snídani až k Mumlavských vodopádům a odtud zpět do Harrachova.



Jak jsem psala v úvodu článku, při cestě domu jsme si udělali ještě pár zastávek a tou první bylo město Turnov. Turnov je malé městečko pouze se čtrnácti tisíci obyvateli. Přesto se tam najde pár hezkých památek. Mě konkrétně se nejvíce líbil kostel Narození Panny Marie.
Radnice
kostel svatého Františka z Assisi
Kostel sv. Mikuláše 
Kostel Narození P. Marie


Tři kilometry od Turnova leží Hruboskalsko, které určitě stojí za vidění. Prvně jsme zajeli k hradu Hrubá skála, kde kromě samotného hradu je i několik vyhlídek a nádherná příroda. Pod hradem je hluboká rokle se skalní chodbou Myší díra. Do tohoto skalního města patří i překrásný hrad Trosky. Samozřejmě všude se dá dojít, či dojet na kole, pokud si tuto turistickou atrakci chcete pořádně projít a máte na to celý den.

Ovšem pokud čekáte, že procházka přírodou bude vlastně zadarmo, tak nebude. Vstup do exteriéru Hrubé skály stojí 20Kč, což nechápu, jelikož tam není vůbec nic. K tomu dalších dvacet korun za parkoviště, ale budiž. Furt jsme si řikali, že když už jsme tam, tak to není tolik. Na Troskách už je parkování ale mnohem dražší a k tomu ještě vstup, což mi upřímně přijde už moc. V podstatě jsme tam nechali asi tři stovky jen za pár vyhlídek.
Hrubá skála
Trosky

Doufám, že jste vydrželi až do konce, článek to byl opravdu dlouhý. Ale ta příroda je tak nádherná, že méně fotek mi nešlo vybrat. Jak jsem původně do Harrachova nechtěla, tak víkend to byl krásný. Sice můj pohled na túry se nijak nemění, ale bylo tam pěkně. Ovšem nejvíce se mi líbilo Hruboskalsko, které je naprosto úchvatné.

Byli jste v Harrachově? Máte rádi túry?
Jak se Vám líbí skalní městečko?

4 komentáře:

  1. Vidíš - a já si dovolenou bez túr nedokážu skoro ani představit :-D. Jen ty Krkonoš by na mne byly asi moc turistůplné, stejně jako Hruboskalsko v létě (byli jsme tam na podzim a to bylo fajn). I když z Tvých fotek (povedly se ti) to přelidněně nevypadá.
    A ad vstupné - beru to jako příspěvek na údržbu (přece jen třeba ty schody na Troskách se musí taky občas vyměnit), předražené parkování mne taky ale občas štve

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem se bála spousty lidí, nemám to ráda, ale vůbec to přelidněné nebylo.
      Nějaký vstup ano, ale parkovné 60Kč a dalších 70Kč za osobu mi prostě přijde už hodně.

      Vymazat

Děkuji za každý komentář, moc si toho vážim. Na každou Vaši reakci se snažím odpovídat, případně mě můžete kontaktovat i soukromě na mail: charmedka92@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...