Výlet do Kutné hory

Krásný sváteční den!
Ještě stále mám v zásobě nějaké ty letní výlety, kterým chci věnovat článek. V srpnu byl týden, kdy pouze jeden den hlásil krásné počasí a v podstatě na poslední chvíli napsala Veru, že si vezme volno v práci a zda pojedeme na výlet. Obě jsme se už předtím shodly na Kutné hoře, že chceme vidět, takže jsem překopala plány a vyrazily jsme.

Město nás okamžitě okouzlilo, jen co jsme vylezly z auta a přešly silnici, tak jsme pochvalovaly, jak je městečko krásně čisté, útulné a tenhle dojem nám nic nezkazilo. Kutná hora je vážně překrásná, hezké domečky, uličky a vážně všude čisto. Tím, že jsme navíc byly v týdnu, tak nebylo ani tolik lidí, počasí dokonalé a při cestě zpátky jsme hned říkaly, kam příště, ale to předbíhám.

Na Hutné hoře je super to, že úplně bez problému projdete celé město za jeden den a to i s několika posezeními a zdržováním během focení. Vše je hned u sebe a je to teda město kostelů, těch tam najdete hned několik, co roh, to kostel :D

Vyrážely jsme od Billy směr Palackého náměstí a dále pořád nahoru, až jsme došly k Jezutiské koleji a chrámu svaté Barbory. Myslím, že se nedá v městečku ani ztratit, jsou tam ukazatele, mapka a určitě jsme zvolily i prima trasu.

Klášter řádu svaté Voršily
Palackého náměstí
Morový sloup
Kamenná kašna na Rejskově náměstí
Kostel svatého Jana Nepomuckého

GASK je galerie moderního umění, dokonce druhá největší galerie v České republice. Sídlí v budově Jezuitské koleje sousedící s chrámem svaté Barbory. Pokud nemáte v plánu navštívit galerii, tak minimálně po venkovních prostorách se projděte. Je to krásný park, kde též najdete několik exponátů, můžete posedět v malebných zakoutích s výhledem na chrám. Bydlet tu, úplně se tu vidím s knížkou na lavičce mezi růžemi.


Chrám svaté Barbory, největší dominanta Kutné hory a teda, naprosto přenádherná katedrála, na kterou se nemůžete vynadívat. Už jen kvůli ní stojí za to si sem udělat výlet. Na chrám je ve městě hned několik výhledů, ale k těm se dostanu.

Chrám doslova sousedí s Jezuitskou kolejí, od chrámu jsme pokračovaly přes terasy koleje, kde se nachází vinice a krásný pohled na město. Pokud nejste autem, tak si můžete dát i skleničku, protože krom vinice tu stojí ochutnávkový stánek. Co se týče terasy, tak jsme se obě s Veru shodly na tom, že je to takový čistší Karlův most.

Od chrámu jsme přešly terasy a zamířily zas dolů směrem ke kostelu svatého Jakuba Staršího přes Ruthardku. Cestou opět potkáte zajímavé domky, obchůdky a rovnou jsme i koukaly, kam zasedneme na oběd.
Kostel svatého Jakuba Staršího

Vlašský dvůr je v podstatě bývalý královský palác s mincovnou, kde se razily pražské groše a tolary.

Pod Vlašským dvorem se nachází další nádherný park, Breüerovy sady. Pokud jsem byla nadšená z Jezuitské koleje, tak tyhle sady jsou teprve naprosto kouzelné. Dříve tyto sady sloužily jako ovocný sad a zahradnictví, nyní je to park plný kamenitých teras, záhonů a jak jinak, výhledů.

Odskočíme si na něco dobrého. Vybrat restauraci, kam na oběd, nám dalo docela zabrat. Upřímně nám přišlo, že kolem náměstí je to jen samý fastfood v podobě pizzy, kebab, pizza/kebab a my chtěly klasickou restauraci. Nakonec jsme zvolily polední menu v hoteu U Vlaššského dvora a nebylo to špatné. Jídlo teda dost jednoduché, ale chutné. Příště bych určitě ráda zkusila vyhlášenou Ruthardku.

Po obědě a menší procházce jsme ještě nedokázaly odolat kávičce a dortíku. Ihned nás upoutalo Kafírnictví, což je kavárna spojená s tvořivou dílnou, takže si rovnou můžete namalovat třeba hrneček či misku a pokud jste s dětmi, tak je to ideální podnik. Nelitujeme návštěvy, káva výborná a míša dort? Mňam.

Kostel Panny Marie Na Náměti


Co byste určtě neměli vynechat, tak kostnici, ta se ovšem nenachází přímo v centru, ale asi tři kilometry dál. Určitě se to dá dojít pěšky, tím, že to ale byla naše poslední zastávka, tak jsme přejely autem. Nachází se pod kostelem Všech svatých a je to teda něco neuvěřitelného a zároveň smutného, tolik kostí. V kostnici se nesmí fotit, takže fotky nemám, ale když mrknete na net, tak určitě najdete a aspoň budete mít představu. Vstup stojí 90Kč a lístek se kupuje o kus dál v infocentru.

Byly jste v Kutné hoře?
Jaké město Vás takhle okouzlilo?

19 komentářů:

  1. V Kutné hoře jsem nebyla, ale z těch fotek to vypadá nádherně, rozhodně to budu muset napravit. V té Kostnici by mi asi bylo všelijak, ale zase když už bych tam byla, tak bych chtěla navštívit vše.

    OdpovědětVymazat
  2. To je dlouhý článek plný fotek a jsou to moc krásný fotky! Přesně kvůli té katedrále Sv. Barbory tam chci taky! Je to opravdu krásná památka :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj holky, krásné, úžasné počasí vám vyšlo a báječná atmosféra z fotek přímo čiší. KH mám velmi ráda, už jen pro to, že jsem pro řád sv. Voršily pracovala a celý areál kláštera vč. kostela a gymnázia dobře znám. ☺♥

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to promiň, ale ta katedrála je jak z Harryho Pottera :D. Ta se mi strašně líbí. Jinak já v Kutné hoře nikdy nebyla, já vůbec po ČR necestuju, nemám moc s kým :D. Přijde mi, že pražští vrstevníci zůstávají spíše tady, než že by jezdili pryč. Nebo jezdí zamilované párečky :D.

    Jinak moc vám to oběma sluší :)!

    MAKE-UP 💄 | JAK HO NANÁŠET A NOSIT, ABY VYPADAL DOBŘE 👸 | TIPY & TRIKY | Verča ze Ztracena v Praze

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak dej vědět a klidně můžem někam spolu vyrazit 😁

      Vymazat
  5. Ahoj, kousek od Kutné Hory jsem a vzhledem k mému oboru cestovní ruch jí znám víc než jen dobře. Nicméně čisté a hezké je pouze centrum, zbytek už moc nestojí za řeč a popravdě Kutnou Horu neřadím mezi moc hezká města. Chrám sv. Barbory je nádherný i uličky vedoucí k němu. Z restaurací bych doporučila buď zmíněnou Rudhardku nebo pak ještě Havířskou boudu, která se nachází nad městem na Kaňku a je tam i rozhledna. Hned vedle Vlašského dvora je parádní čajovna, případně hned naproti Blues café. Moc skrz toto Horu zmáklou nemám. Poblíž Hory je i překrásný zámek Kačina, ten bych určitě k návštěvě doporučila například na vinobraní nebo food festival, je tam krásně! Super článek i fotky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak v Praze není čisté ani to centrum, takže Kutnou horu ocením :D A děkuji za případné tipy, kam příště zajít :)

      Vymazat
  6. To je krása!! Díky chrámu sv. Barbory a jeho okolí bych Kutnou Horu chtěla moc navštívit. :) Tak snad to brzy také uskutečním. :))
    A moc vám to oběma sluší. :))

    OdpovědětVymazat
  7. Do Kutné Hory pořád plánujeme nějaký víkendový pobyt, ale ještě jsme to nedotáhli do konce - čímž chci říct, že jsem tam ještě nebyla. Snad to vyjde třeba nějak teď na podzim. Ráda jsem si přečetla tvou procházkovou reportáž

    OdpovědětVymazat
  8. Kutná Hora je nádherné město, na výlet ideální a moc ráda se tam někdy opět podívám - krásné fotky. :)

    OdpovědětVymazat
  9. Historické centrum KH a přímo okolí Barbory je nádherné, taky se mi moc líbí a ráda se tam vracím. Ale stačí poodejít kousek od centra a už je to trochu jiná KH a ne tak působivá :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak mimo centrum není důvod jít a kazit si dojem :D

      Vymazat

Děkuji za každý komentář, moc si toho vážim. Na každou Vaši reakci se snažím odpovídat, případně mě můžete kontaktovat i soukromě na mail: charmedka92@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...