Tip na výlet - Národní přírodní památka Peklo

O víkendu jsme využili úplně překrásného počasí a vyrazili na Českolipsko, kde se mezi obcí Zahrádky a Českou lípou nachází naučná stezka Peklo. Je to údolí Robečského potoka plné skalních reliéfů, průlezů, natrefíte i na osady lidové architektury, je to cesta plná lávek a na jaře Vás uchvátí koberce bledulí. Je sice pravda, že ty koberce jsme čekali asi hustější, ale jsou opravdu všude a právě jaro je tedy díky nim ideálním obdobím pro tento výlet.

Výlet začíná u zámečku, právě tudy projdete habrovou alejí až k k pekelné bráně. Ještě než vstoupíte do Pekla, nebo až z něj vylezete, děti třeba ocení v parku nejen dětské hřiště, ale i dřevěné sochy a herní panely, kde se dozví něco o přírodě.


Po celou dobu jdete po červené trase. Téměř na začátku můžete obdivovat moc pěkný vlakový viadukt a osadu Karba, která vypadá opravdu kouzelně. Jakmile se dostanete do údolí, budete okouzleni nádhernou přírodou, všechny ty lávky a skalní útvary budete obdivovat. Je to vážně překrásný kus přírody.

Na konci cesty, případně tedy na začátku, podle toho, odkud jdete, narazíte na Skautskou skálu nebo také na Skálu smrti. Jak jsou některá místa pozitivní, tak tato skála má naopak negativní energii a na velmi senzitivní lidi může působit depresivně, můžete začít cítit úzkost a strach. Pokud nic takového nepociťujete, tak směle nahoru, je z ní krásný výhled na Českou Lípu a Dubické rybníky.

Znáte Peklo?
Máte rádi výlety přírodou?

10 komentářů:

  1. Jee, to musel být ale krásný výlet, zvláště nyní, jak se ochladilo a v Praze je inverze. Krásné Péto. Přeji fajn den. ☺♥
    Blog MonalisaBeautyEriAnna

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, tohle místo teda vůbec neznám, ale počasí z fotek závidím vzhledem k aktuálnímu upršenému větrnému studenu. Proti přírodě nic nemám, ale ráda jí kombinuji ještě s jiným cílem.

    OdpovědětVymazat
  3. Prima inspirace na výlet - tam jsme ještě nebyli.

    OdpovědětVymazat
  4. Vůbec neznám, ale opět to na mě působí jako místo, které bych ráda viděla i naživo, teď už jen to jaro a sluníčko a bude se výletovat jedna báseň:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na jaře je to ještě hezčí díky těm bledulím :)

      Vymazat
  5. To musel být parádní výlet, o místě jsem neslyšela. My teď bohužel moc necestujeme, není čas.. :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se zas čas najde, tak pak máte aspoň inspiraci :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář, moc si toho vážim. Na každou Vaši reakci se snažím odpovídat, případně mě můžete kontaktovat i soukromě na mail: charmedka92@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...