Španělsko - Andalusie 2018 | La Cala de Mijas, Málaga, Bioparc, Sevilla

Krásný den!
Dnešní post bude plný fotek, jelikož Vám přináším slibovaný článek o naší dovolené ve Španělsku. Připravte si něco dobrého k pití a jídlu, v tomhle vedru asi něco osvěžujícího, protože to bude dlouhé. Mimochodem, všechny fotky, až na nějakou tu výjimku, fotil Honza. Loni se nám poštěstilo a narazili jsme na levnou Andalusii. A i letos jsme měli kliku a dokonce větší, jelikož jsme nemuseli letět z Ostravy, volné letenky byly i v Praze. Vybírali jsme opravdu na poslední chvíli a pomalu to vypadalo, že už ani nikam nepojedeme.

Ubytováni jsme byli v hotelu Vik, který se nachází v oblasti La Cala de Mijas, přibližně 30km od letiště. Hotel leží hned na pláži, která je písčitá a čistá. Většina pokojů má výhled na moře, my byli v posledním, šestém, takže velká spokojenost. Navíc na každém balkonu v tom posledním patře, se nachází hnízda jiřiček, takže o zábavu bylo postaráno. Pokoje i koupelna byly prostorné a jídlo luxusní. I když jsem některý den tvrdila, že je slabší, vždy jsem odcházela narvaná a nevěděla, co dřív. Milovníci mořských potvor si též přišli na své. Ani jsme neměli touhu vyzkoušet nějakou restauraci. Co nás štvalo, tak nápoje. Sice all inclusive, ale o pití si musíte říkat. Občas dostanete karafu, jindy zas jen skleničku a pak musíte žadonit o další, tohle bylo k vzteku.


Bohužel když jsme přijeli, tak teplota moře byla asi 16°C, bylo neskutečné ledové a jen co jste do něj dali nohy, tak jste dostali křeče z chladu. První týden se nedalo vůbec koupat, takže jsem byla nešťastná. Cachtat se dalo opravdu až po týdnu, kdy teplota trochu stoupla. Problémem ovšem byl občasný výskyt medúz. Letošní dovča nás trošku od další návštěvy Andalusie odradila, medúzy byly i loni a letos k tomu studené moře, takže příště asi už jinam. Ale jak jsem psala, pláž tam je čistá, písčitá a neleží na ní hlava na hlavě., což se mi líbí zas oproti Turecku.

Oblast je to fakt krásná, když jsme rozváželi ostatní hotely, tak musím říct, že se zdaleka Mijas nevyrovnaly. Hezké uličky, restaurace, promenáda, pláž... Navíc do Andalusie jezdí málo Čechů, což vítám. Ve Španělsku se neustále něco slaví, takže jsme zažili během těch 11dnů hned několik akcí. I když je Costa del Sol živější než loňská Aguadulce, tak rozhodně neuspokojí lidi, kteří chtějí bary a diskotéky. Jedná se o klidnější dovolenou.

Jelikož jsme z loňska měli už projeté hlavní výlety jako Granada a Gibraltar, tak jsme letos jezdili na vlastní pěst. Prvním výletem byla nedaleká Málaga, kam jsme se dostali bez problému busem a vlakem. Je to sice druhé největší město v Andalusii, ale co se týče památek, dá se zvládnout během jednoho dne. Jedná se o rodné město Pabla Picassa, takže tu najdete nejen jeho dům, kde vyrůstal, ale i muzeum.
Hlavní nákupní ulice Calle Larios
Katedrála Catedral de la Encarnación
Náměstí Plaza de la Merced
Rodný dům Pabla Picassa na náměstí Plaza de la Merced

Nejhezčí v Málaze je určitě hrad Gibralfaro, který je součástí pevnosti Alcazaba z 8.-11.století. Tvoří jeden komplex a můžete tu vidět i trosky římského amfiteátru. Z hradu je nádherný výhled na město, připravte se ale na pořádné stoupání, v tom horku byla cesta vzhůru fakt masakr a uznávám, že jsem kňourala. Komplex tvoří zahrady a projít se můžete kolem dokola po opevnění. Na začátku cesty je ovšem výhled asi nejlepší, hlavně na býčí arénu La Malagueta. Tenhle typ zábavy naprosto neuznávám, ale aréna společně s přístavem za vidění stojí.
Radnice
Zahrady Jardines de Pedro Luis Alonso

Od začátku nás lákalo navštívit Bioparc ve Fuengirole, ale vypadalo to, že se nám to nepovede. Nakonec jedno dopoledne jsme měli zataženo, tak jsme vyrazili, jelikož Fuengirola byla od nás busem vzdálena asi dvacet minut. Jedná se opravdu o menší parčík plný zeleně, krásných výběhů a za neskutečné peníze. Zaplatíte za jednoho kolem 20€, což je fakt přemrštěná cena. Park je vážně malý, třeba na hodinku a šíleně narvaný lidmi. Byli jsme tam ve všední den a byl to masakr. Určitě doporučuji vyrazit případně co nejdříve ráno, v poledne už stála před vstupem slušná fronta a skoro se tam nedalo hnout.

Návštěvy ale nelitujeme, zoo zkrátka milujeme a můžeme si další odškrtnout. I kdyby za nic nestála, boží binturongové by vše vynahradili. Od těch se mi nechtělo ani odcházet.

Ještě před dovčou Honza plánoval, že by jsme si mohli půjčit auto a vyrazit do Sevilly, hlavního města Andalusie. Sevilla byla od nás vzdálena asi dvě a půl hodinky cesty, takže nic nemožného a překvapivě jsme cestu zvládli bez sebemenšího zaváhání. Zaparkovali jsme bez problému v nákupáku a i cesta zpět byla v pohodě. Ve Španělsku neexistuje dálniční známka, ale platí se mýtné, které je docela vysoké. My jsme vybrali trasy, kde se neplatí, přitom doba jízdy byla stejná a cesta nijak špatná.

Sevilla mě rozhodně zaujala více než Málaga. Měli jsme co dělat, aby jsme ji zvládli projít, nebo alespoň to hlavní, co jsme měli v plánu. Památky jsou úchvatné a i když kvůli horku to byl opět náročný výlet, tak jsem ráda, že jsme Sevillu viděli.
Katedrála Panny Marie v Seville (Catedral de Santa María de la Sede)
Indické archívy
Největší dominantou je Alcázar, královský palác, který dříve sloužil jako pevnost. Spolu s katedrálou a Indickými archívy spadá pod UNESCO. Platí se sem vstup, který vychází na 11€ a vystojíte si menší frontu, ale pokud Sevillu navštívíte, rozhodně nevynechejte. V zahradách se nachází několik fontán, bazénků či altánků. Hodně Alcázar připomíná Alhambru, Honza dokonce řekl, že se mu Alcázar líbí více. To mně tedy ne, ale přesto je to nádhera, kde strávíte klidně i více než celé odpoledne.
Plaza de San Francisco
Radnice
Torre del Oro (Zlatá věž)
Státní budova Palacio de San Telmo

Rozhodně nejkouzelnějším místem je Plaza de España, náměstíčko s promenádou, krásnými stylovými budovami a kanál s lávkami, kde se dají zapůjčit i lodičky. Jednoznačně nejhezčí část ze všech letošních výletů. Úchvatný pohled, naprostá pohádka.

Byli jste v Andalusii?
Jaká byla Vaše letošní dovča?

11 komentářů:

  1. Krásné fotky :-) Voda teda byla docela studená, tak málo stupňů bych nečekala v hlavní sezóně :-D

    OdpovědětVymazat
  2. To jsou krásné fotky, do Španělska bych se někdy moc ráda podívala :)
    MyGoldenMind

    OdpovědětVymazat
  3. Wow, tam je teda nádherně. Museli jste mít krásnou dovolenou, v Andalusii jsem ještě nebyla.
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
  4. To je pořádná nálož fotek
    Já si už ověřila, že tyhle teplé destinace pro mne nejsou (jedině tak se plácnout pod slunečník na pláži a pohnout se jedině kvůli koupání nebo jídlu :-). Takže Španělsko mne moc neláká - jedině snad někdy na jaře nebo na podzim... Ale my stejně raději hory ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zas nejsem na hory. A zrovna v tom Španělsku není takové vedro, k tomu příjemný vetrik a rozhodně tam bylo lépe než tady :D

      Vymazat
  5. Do Španělska chceme příští rok letět, tak snad se nám něco podaří a vybereme :)
    Miska blog

    OdpovědětVymazat
  6. Zdravím, mockrát Vám děkuji za krásný článek o Španělsku, trošku se mi povedlo nasát atmosféru a asi vím, kam příště - super tip! :) Pokud jste tak nadšení jako já a chcete ještě další inspiraci týkající se Španělska, určitě se Vám zalíbí tento článek: https://www.etravel.cz/novinky/co-zazit-spanelsko

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář, moc si toho vážim. Na každou Vaši reakci se snažím odpovídat, případně mě můžete kontaktovat i soukromě na mail: charmedka92@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...