Movie tip: Top Gun: Maverick

Anotace: Pete „Maverick“ Mitchell (Tom Cruise) k smrti rád pilotuje stíhačky. Dokonce tak, že se už přes třicet let úspěšně brání povýšení ve strukturách amerického letectva, protože to by ho z kokpitu vyhnalo do vyhřáté kanceláře. Maverick byl navíc vždycky magnetem na průšvihy, což se s armádní kariérou taky docela vylučuje. Pilot je ovšem bravurní, možná ten úplně nejlepší, a proto dostane nabídku stát se instruktorem elitních stíhačů z programu Top Gun, které má připravit na úkol, jenž spadá do kategorie Mission Imposssible. Kromě téhle bude muset Maverick zvládnout i jednu obtížnou soukromou misi. Jedním z pilotů, které má připravit do akce, je i Bradley Bradshaw (Miles Teller), syn jeho kamaráda a navigátora Goose. Znalci prvního Top Gunu vědí, že Goose zahynul, když se neúspěšně katapultoval z neovladatelné stíhačky, pilotované právě Maverickem. A jeho syn mu otcovu smrt klade za vinu. Maverick za žádnou cenu nechce, aby Bradleyho potkal stejný osud jako jeho otce. Přitom si uvědomuje, že pravděpodobnost, že některý z pilotů plánovanou leteckou operaci nepřežije, není vůbec malá.


Dle hodnocení a ohlasů zřejmě film roku. K návštěvě kina se váže taková vtipná historka, já totiž Top Gun ani po všem tom jásání neplánovala navštívit na velkém plátně. Sice padla řeč, ale stejně tak i na Jurský svět, o kterém jsem byla přesvědčená, že právě na ten jdeme a do reality mě uvedl až kino sál, který hlásal, že se bude promítat Top Gun. Trošku chyba komunikace :D

Po více jak třiceti letech se Tom Cruise vrátil do role nejlepšího pilota stíhaček. Ty návraty kolikrát bývají dost ošemetné a raději by se mělo jen vzpomínat a nekřísit něco, co fungovalo kdysi, ale tohle není ten případ.

Nový Top Gun je pro fanoušky určitě obrovskou nostalgií, spousta scén vracejících se zpět do minulosti a vzpomínání na staré dobré časy. To umocňuje i postava Bradleyho Bradshawa, syna Maverickova navigátora, který zemřel ve stíhačce, kterou pilotoval Pete. Stejný je též Maverick, má poblém s autoritami, je jeden průšvih za druhým a je tím nejlepším pilotem stíhaček, což mu zachraňuje zadek.

Je tu spousta starých známých, ale i nových postav. Jedná se o ty nejlepší piloty z programu Top Gun a překvapivě je hrajou méně známí herci, ale vůbec to není na škodu. Na všechny se moc dobře kouká a herecky je film perfektní, nemám co bych vytkla.

Musím uznat, že akční scény a lety stíhaček jsou bomba, skvěle natočeno. Kolikrát jsem seděla zařezaná do sedačky a pomalu ani nedýchala. Příběh asi sám o sobě ničím nepřekvapí, ubírá se přesně tím směrem, který čekáte, ale vlastně to vůbec nevadí.

Nejsem úplně cílovka, myslím, že by mi film stačilo vidět i jen doma, ale jo, je skvělý a za mě rozhodně lepší jak jednička, která je pro mě průměrná (promiňte, opravdu není film cílen na mě)

Hromada odkazů, super atmosféra, velmi povedené vtipy, ale i vážné a smutnější momenty. Vše je dokonale vybalancované. Příjemná byla i romantická linka s Jennifer Connelly, která nepůsobila nuceně a nerušila.
Hodnocení 4*

Máte rádi Top Gun?
Co na nový film říkáte?

4 komentáře:

  1. U tohohle filmu mě hodně zaujal trailer, tak snad se na něj dostaneme do kina :)

    OdpovědětVymazat
  2. To bych asi taky radši na ten Jurský svět :-) tohle mě až tak neláká :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář, moc si toho vážim. Na každou Vaši reakci se snažím odpovídat, případně mě můžete kontaktovat i soukromě na mail: charmedka92@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...