Šumava 2022 - I.den: Jezerní slať, Návštěvnické centrum Kvilda, Vlčí výběh Srní, Hrad Kašperk

Krásný den!
Koncem července jsme vyrazili na prodloužený víkend na Šumavu. Až do poslední chvíle to vypadalo, že kvůli počasí to úplně neklapne, ale nakonec jsme chytli ideální teploty a Šumava se fakt vydařila. Mám spousty fotek, hromadu zážitků, takže článků bude více, protože to nelze nacpat do jednoho. Byli jsme na tři dny, během kterých rozhodně nelze vidět všechno, takže snad brzy znovu...

První den byl takový nenáročný, všude jsme dojeli autem. První zastávka byla Jezerní slať, což je řašeliniště asi 3km od Kvildy. Jedná se o jedno z nejstudenějších míst u nás. Jezerní slať znáte minimálně z fotek, vede k ní 120m dlouhý fotogenický chodníček. Na okraji je dřevěná rozhledna, ze které si řašeliniště můžete prohlédnout v celé kráse a v pozadí je vidět hora Antýgl.


Návštěvnické centrum Kvilda je nové, moderní centrum s jelením a rysím výběhem. Jelením výběhem je možnost v letních měsících projít s průvodcem, procházka se koná třikrát za den a není třeba na ní žádná rezervace, jen být v danou dobu na místě. Jinak se dají jeleni pozorovat ze dvou vyhlídek. Bohužel na rysy jsme štěstí neměli. Areál je opravdu hezký, udržovaný a se spoustou naučných a zábavných tabulí, takže věřím, že i pro děti bude po celou dobu o zábavu postaráno. Platí se pouze parkovné, jinak je vstup zdarma. A ještě malá poznámka, vstup se psy je zakázán, pokud s sebou máte hafana, jsou pro ně u budovy kotce, kde je můžete nechat. Tohle bylo vtipné, jsem myslela, že se jedná třeba o králíkárnu a pak koukáme a tam chudák pes:D


Vlčí výběh jsem dlouho chtěla navštívit, takže tohle byl na Šumavě jasný program. Jelikož jsme na vlky měli štěstí, tak jsem úplně nadšená. Výběh má 3 ha a vede uprostřed něj 300 m dlouhá lávka, odkud lze vlky zahlédnout. Jedná se vlastně o stejného provozovatele jako je Kvilda, jen je centrum zaměřené na vlky. Opět tedy moderní budova, kde najdete i výstavu, nějaké informace a k výběhu vede naučný okruh. Velmi mě překvapilo, že i Srní je zdarma, platíte zase jen parkovné.


Protože jsme odpoledne měli ještě čas, než jsme se museli ubytovat, tak jsme zajeli na hrad Kašperk. Hrad ze 14. století, který nechal postavit Karel IV., měl sloužit jako ochrana hranic a obchodní trasy, Zlaté stezky. Kašperk je nejvýše položený hrad u nás. Vstup na nádvoří je zdarma, hrad nabízí ale i prohlídkové okruhy za 145kč a pokud Vás zajímá divadlo, konají se zde letní divadelní představení.


Máte rádi Šumavu?
Byli jste někde?

10 komentářů:

  1. Na Šumavě jsme byli asi dva roky zpět a nebyli jste teda ani na jednom místě, které tu zmiňuješ ty. Byli jsme na Stezce korunami stromů, Plešném jezeře, v Českém Krumlově a na Vítkově hrádku. Ale rozhodně se tam chci podívat znovu, protože na Šumavě je plno krásných míst :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na Šumavě jsem nikdy nebyla, ale musím říct, že pořádáš jeden krásný výlet za druhým a i sem bych se moc ráda podívala:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, na Šumavě jsme byli v loni s partou a bydleli jsme na samotě nedaleko města Kašperské hory, takže jsme toho viděli dost podobné, co dnes zmiňuješ. Tříjezerní slať, Modrava, hrad Kašperk, Sušice, Chalupářská slať, Černé a Čertovo jezero, Pancíř a ty slavné dveře We Love Šumava, vlčí výběh Srní hnedka dvakrát, Rábí.....a už nevím, co všechno dalšího :-D Nádhera jako by člověk ani nebyl v ČR.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šumava je prostě krásná, těším se zas příště :)

      Vymazat
  4. My na Šumavě byli před spoustou let - byly to naše první společné dovolené. To tam ještě nebylo tolik turistických cest (třeba na Prášilské jezero jsme šli jen podle mapy) a bylo ještě mnohem méně různých atrakcí pro turisty. A taky mnohem míň lidí :). Ráda na ty dovolené vzpomínám.

    OdpovědětVymazat
  5. Nikdy jsem tam nebyla, ale podle fotek krása :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář, moc si toho vážim. Na každou Vaši reakci se snažím odpovídat, případně mě můžete kontaktovat i soukromě na mail: charmedka92@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...