Šumava 2022 - II.den: Špičák, Černé jezero, vodopád Bílá strž, Čertovo jezero, Pancíř

Tentokrát byl před námi náročnější den. Ubytováni jsme byli v Železné Rudě, takže Špičák jsme měli kousek od apartmánu. Přiznávám, že na tuhle 1202 metrů vysokou horu jsme vyjeli lanovkou. Velké usnadnění cesty, přesto jsme toho nachodili a vyšplhali až až.

Na vrcholu stojí od roku 2014 rozhledna.
Z rozhledny se dá za dobrého počasí dohlédnout až na německý Velký Javor (ten se mimochodem dostal na seznam výletů), Poledník, údolí Úhlavy a krásně jde vidět Čertovo jezero. My jsme dopoledne měli poměrně mlhu a oblačno, přesto výhled stál za to. Navíc na rozhlednu platí vstupenka z lanovky

Z rozcestníku Pod Malým Špičákem jsme se vydali po žluté trase k Černému jezeru. Je to pořádný krpál, navíc nezpevněný, takže počítejte s tím, že kolena dostanou zabrat. Navíc to, co nás děsilo při pohledu dolů, nás čekalo opět i nahoru.

Černé jezero je největší ledovcové jezero na Šumavě, největší jezero v České republice a rozhodně i to nejhezčí, co jsme na Šumavě navštívili. Klidně bych tu seděla hodiny a jen se kochala. Je to krása ze všech stran, tohle mě úplně okouzlilo. Své jméno dostalo díky zbarvení, které je způsobeno hloubkou až 40 metrů a také díky jehličnanům kolem.

Ještě než jsme se vydali k dalšímu jezeru, tak jsme od Černého vyrazili k vodopádu Bílá strž, který je vzdálen 4 km. Většina cesty je po asfaltce dolů, takže zpět opět krásná cesta nahoru. Je to nejvyšší šumavský vodopád a vidět ho můžete z vyhlídkové terasy. 

A teď už k Čertovu jezeru, což znamená zpátky 4km k Černému jezeru, vyšlápnout si ten pořádný kopec k rozcestníku Pod Malým Špičákem a poté teda směr Čertovo jezero, které je od rozcestníku asi 1,5 km. Cesta je hodně upravená, udržovaná a moc hezká. Jen jsme byli v době těžby kůrovcového dřeva, takže všude posekané stromy, kmeny, ale naštěstí jsme zrovna chytli asi dny, kdy se nepracovalo a cesty nebyly nijak omezené či dokonce uzavřené.

Dle pověsti je na dně Čertova jezera utopený čert s kamenem na ocasu, který mu tam přivázala dívka, když ji chtěl stáhnout do pekla. Dolina, ve které se jezero nachází, vydrápal při boji. Dodnes se prý z jezera vynořují různé přízraky.

Čertovo bylo posledním plánem, ale protože jsme vše stihli docela rychle a do večera byla spousta času, tak jsme si řekli, že zvládneme ještě i Pancíř. Vydali jsme se po žluté trase, která vede lesem přes sjezdovku na Špičáku až na rozcestí Špičácké sedlo. Odtud to je po červené trase ještě dalších 2,5 km až na vrchol. Cesta vede převážně po asfaltce, na kus cesty ale odběhnete i do lesa, pokud se vydáte Prokopovou cestou.

Bylo to už pěkných pár kiláčků navíc a už teda při cestě nahoru od rozcestníku jsem začínala mít problém. Již mi to přišlo nekonečné a ač by se mohlo zdát, že cesta dolů bude lepší, tak ani náhodou, nohy už vůbec neposlouchaly, ušli jsme asi 21 km a tohle opravdu bylo znát, že je nadplán :D

Stálo to ale za to, hezké místo, výhledy. Chata slouží nejen jako ubytování a restaurace, ale i právě jako rozhledna. 20kč s sebou, ať se dostanete přes turniket. A samozřejmě nemůže chybět fotka ve dveřích.

Které jezero okouzlilo Vás?
Byli jste na nějakém vrcholu?

8 komentářů:

  1. Rozhodně byh moc ráda navšítivila jezera. My byli na Plešném a byla jsem z něj uchvácena!

    OdpovědětVymazat
  2. To Černé jezero je nádherné, asi ani za celý den by mě od něj nikdo nedostal, tak moc se mi líbí:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, tak to je přesně trasa, kterou jsme šli první den vloni na Šumavě, akorát i bez Pancíře jsme toho měli plný kecky, takže Pancíř jsme šli jiný den.

    OdpovědětVymazat
  4. Já byla na Šumavě už před lety, vlastně kromě vodopádu na všech místech z dnešního článku. Jen na Špičáku nebyla rozhledna a pokud tam byla lanovka, tak nejezdila. A na Pancíři nebyly dveře ;-). Devadesátky, no...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář, moc si toho vážim. Na každou Vaši reakci se snažím odpovídat, případně mě můžete kontaktovat i soukromě na mail: charmedka92@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...