Lipsko - I.část: Prohlídka města

Krásný den,
trošku si odpočineme od recenzí a uděláme si výletní týden. Jelikož jsem se tu párkrát zmínila, tak určitě víte, že jsem minulý týden byla na čtyři dny v Lipsku. Slíbila jsem Vám fotky a dneškem svůj slib plním. Fotek máme opět hromadu, takže celý výlet rozdělím na tři články. Dneska se podíváme do města, příště navštívíme zoo a spoustu zábavy si užijeme v zábavním parku.

Ubytovaní jsme byli v hotelu Stern. Upřímně, když jsme na něj koukali poprvé, tak jsme ho rovnou zamítli, protože na pohled zkrátka vypadá příšerně. Nakonec jsme ho vzali kvůli ceně s tím, že na přespání to snad stačí. No stačí, pokud opravdu nejste nároční. Nejvíce jsem byla zklamaná ze snídaní, které byly strašně chudé, velmi omezený výběr. Koupelna maličká, stěny tenké, puch v okolí hotelu snad raději ani nekomentuji. Co je ale plus, tak velmi ochotný personál, každý den milí, usměvaví.


Hned v den příjezdu jsme vyrazili na první procházku městem a za ten večer jsme většinu podstatného viděli. Město bylo během 2. světové války zničeno stejně jako většina velkých měst v Německu, čili moc památek zde nenajdete. Přesto ty zachovalé určitě stojí za vidění a ne jen památky, dá se narazit i na spoustu zajímavých budov.

Co mi na Německu a vlastně i Rakousku vadí, tak jsou kola. Všichni jezdí na kolech, takže jako chodci musíte být neustále ve střehu, aby Vás nějaké kolo nesrazilo :D Začali jsme na hlavním nádraží, které nelze minout, je obrovské. V neděli bývá všude zavřeno, ale překvapilo mě, že hlavní nádraží funguje v podstatě jako obchoďák a i v neděli je každý obchod otevřen.

Od hlavního nádraží se pak bez problémů dostanete více do centra. Naše cesta směřovala k Nikolaikirche a poté na Augustusplatz, kde se nachází Univerzita Lipsko (Universität Leipzig), což je hodně zajímavá budova. Naproti ní stojí krásná fontána Mendebrunnen. Z Augustusplatz jsme došli až na Marktplatz, což je obrovské náměstí, kde najdete Starou radnici (Altes Rathaus). Zbytek města jsme si ale nechali na poslední den, jelikož už bylo pozdě. Den jsme zakončili nákupem v nově otevřeném Primarku a nezdravou večeří v Dunkin`Donuts.
Hlavní nádraží
Nikolaikirche (Kostel Sv. Mikuláše)
Lipská univerzita
Fontána Mendebrunnen
Mrakodrap City-Hochhaus Leipzig
 

Poslední den už jsme byli docela uchození, přesto jsme si posledních pár památek nemohli nechat ujít. Sice jsme Marktplatz procházeli, ale Thomaskirche (Kostel sv. Tomáše) jsme vynechali, takže tohle bylo třeba napravit. Od centra jsme se pomalu začali vzdalovat k Nejvyššímu správnímu soudu (Bundesverwaltungsgericht), dále kolem knihovny a došli až do Clara-Zetkin-Park. Park jsme nijak neprocházeli, spíše to jen vzali podél řeky směr centrum, kudy se dostanete ke krásnému mostu Palmengartenwehr.

Lipsko je moc hezké a určitě stojí za vidění. Centrum není nijak extra velké, takže většina památek a historických budov se nachází poblíž sebe. To, co jsme viděli samozřejmě není z města všechno, určitě ještě pár dalších pamětihodností najdete mimo centrum, na druhé straně města. Kdo ví, třeba někdy příště opět do Lipska zavítáme a prozkoumáme jeho opačnou stranu.
Náměstí Naschmarkt
Marktplatz
Stará radnice (Altes Rathaus)
 Thomaskirche (Kostel sv. Tomáše)
Nejvyšší správní soud (Bundesverwaltungsgericht
Clara-Zetkin-Park
Palmengartenwehr

Byli jste v Lipsku?
Jak se Vám líbí?

1 komentář:

  1. V Lipsku jsem nebyla a fotky máte hezký :) A sbíhají se mi sliny na donuty

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář, moc si toho vážim. Na každou Vaši reakci se snažím odpovídat, případně mě můžete kontaktovat i soukromě na mail: charmedka92@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...