Jarní dovolená - I.část: Budapešť

Krásný den,
konečně jsem se prokousala fotkami a mám tu pro Vás první část naší jarní dovolené. Během Velikonoc jsem měla dva týdny dovolenou, takže si pár dní vzal i Honza a na Velikonoční pondělí jsme vyrazili směr Budapešť, kde jsme trávili tři dny, další dva byly v rakouském Grazu, ale o tom v dalších článcích.

Obytováni jsme byli v hotelu Vitta Superior, který se nachází na okraji města ve čtvrti Ujpest přibližně 10-15minut od metra. Určitě není problém k metru dojít pěšky, případně zajet autem někam blíže a zaparkovat například v obchodním centru. Osvědčily se nám obě varianty. Hotel je příjemný, pokoje hezké a čisté. Snídaně chutné a bohaté.

Co se týče metra, tak jízdenky nejsou vůbec drahé, v přepočtu vychází asi na 28Kč, což je super. Metra tam jezdí poměrně stará, ale rozhodně zajímavá. Jak pražské metro nesnáším a když není vyloženě nutné jím jet, nejedu, tak to v Budapešti mi přišlo fajn. Všude jsou tedy revizoři, kontrolují, zda si štípete a kolikrát Vás zkontrolují i při výstupu, takže naprosto nemožné jet na černo.


V Budapešti jsem nikdy nebyla, hrozně jsem se tam chtěla ale podívat, podle fotek vypadalo město nádherně a nádherné také je. Bohužel jsme si na výlet vybrali ten vůbec nejhorší týden, počasí nepřálo. První den jsme trávili v zoo, o které bude článek příště. K večeru jsme ještě stihli projít část města, ale už se začalo pořádně ochlazovat. No a druhý den kromě zimy i sníh. V dubnu jsem sníh opravdu nečekala, takže s mýma balerínkama jsem byla opravdu nepřipravená. Chladno by se dalo zvládnout, ale pršelo společně se sněhem, takže druhou část města jsme celí promrzlí jen fofrem proběhli a zalezli se ohřát.

Budapeští protéká řeka Dunaj, která rozděluje město na dvě části. Na levém břehu se nachází Pešť (tam jsme byli ubytován) a jedná se o větší a spíše o rovinatější část. Na pravém břehu najdete Budín, která je více kopcovitější a nachází se tu nejstarobylejší památky města.

I když se Ujpest nachází na okraji města, i tady najdete pár památek. Hned u metra můžete vidět krásnou radnici či farnost.
Radnice
Farnost

Ale přesuneme se více k centru. Severovýchodně od centra za Náměstím hrdinů, je Městský lesík (Városliget), jehož součástí je i zoologická zahrada, termální lázně, muzeum či hrad Vajdahunyad, který je nádherný. Působí tajemně a strašidelně. Součástí parku je i umělé jezero, které v zimě slouží k bruslení. Dříve se v parku nacházel i zábavní park Vidám park, který ale již bohužel nefunguje.
hrad Vajdahunyad

Jedním z hlavních náměstí v Budapešti je rozhodně Náměstí Hrdinů (Hősök tere), které leží mezi Andrássyho třídou (Andrássy út) a již zmiňovaným Městským lesíkem. Jeho největší dominantou je určitě Památník Tisíciletí (Millenniumi emlékmű). Ten se skládá ze sloupu s archandělem Gabrielem a sousoší sedmi náčelníků. Druhou částí je krásná kolonáda se 14 sochami s osmi významnými uherskými předhabsburskými králi a pěti vůdci protihabsburských povstání. Kromě památníku najdete na náměstí i Muzeum krásného umění a Palác umění.
Palác umění (Műcsarnok) na Náměstí hrdinů
Památník Tisíciletí na Náměstí hrdinů.
Muzeum krásného umění (Szépművészeti Múzeum)
Szieget Eye a fontána Danubius na náměstí Erzsebet

V samém centru je náměstí Deák Ferenc Tér, které je důležitým orientačním bodem při cestování po městě, zde se kříží tři linky metra. Pokud Vám nevadí se trošku projít, dá se celkem dobře dojít až k náměstí Svobody (Szabadság tér) a poté k parlamentu (Országház).

Bazilika sv. Štěpána (Szent István Bazilika)
Památník obětem německé okupace Maďarska na Náměstí svobody
Sovětský památník na Náměstí svobody
Imre Nagy památník
Parlament
Národopisné muzeum
Pomník věnován bývalému maďarskému premiérovi Lajos Kossuthovi
Výhled na Budín
Francis II Rakoczi
Socha bývalého maďarského ministerského předsedy -  hrabě Gyula Andrassy

To je vše z levého břehu města. Druhý den jsme s deštníkem vyrazili na druhý břeh. Vyšli jsme si menší kopeček na hradní vrch Várhegy, kde stojí nádherný Matyášův chrám (Mátyás-templom) a Rybářská bašta (Halászbástya). Zde chtěl Honza aktualizovat svoji fotku, kterou odsud má vyfocenou před několika lety. Bohužel v tom počasí to nemělo cenu a tak budeme muset výlet někdy zopakovat :D Na kost promrzlí jsme pak seběhli dolu a přes Řetězový most (Lánc híd) se dostali opět na druhou stranu města.
Matyášův chrám
Socha sv. Štěpána
Rybářská bašta
Řetězový most (Lánc híd)
Budínský hrad (Budai Vár)

A kam v Budapešti zajít? Rozhodně do Mr. Funka. Pokud milujete donuty, je to pomalu povinnost. Naprosto obrovský výběr a luxusní chuť. Druhý den před odjezdem jsme ještě neodolali shakeu, prostě cukrovka na talíři. Jen škoda, že Mr. Funk se nachází pouze v Budapešti.

Byli jste v Budapešti? 
Jak se Vám město líbí?

12 komentářů:

  1. V budapešti jsem nikdy nebyla ale neříkám že bych nechtěla. Ty jsi super průvodce :-D všechno jsi krásně popsala, to je super. Koukám že jsi hodně na památky, já mám tedy taky ráda památky ale co mě neláká jsou třeba galerie a muzea, možná to muzeum ještě ale galerie fakt ne. Hned bych někam jela na výlet, tak doufám že se brzy někam vydám :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pardon, Budapešt s velkým :-D

      Vymazat
    2. Určitě Budapešť někdy navštiv ;) Do galerií také nechodíme, muzea jen občas a spíše tedy v ČR :)

      Vymazat
  2. Parádní fotky. Já byla v Budapešti jednou kdysi se školou. Taky jsme měli blbé počasí. Nebyla sice taková zima, ale bylo hnusně lezavo a mlha :-D Měli jsme naštěstí i večerní projížďku městem a ta byla teda super, město bylo krásně nasvícené. Určitě se tam chci ještě podívat.

    OdpovědětVymazat
  3. V Budapešti jsem byla jen se školou myslím na 3 dny, ale bylo perfektně! :) Ráda bych se tam i jednou podívala :)

    OdpovědětVymazat
  4. Super článek. Za měsíc se tam chystáme takže děkuji za inspiraci ��

    OdpovědětVymazat
  5. Krásné, já byla v Budapešti před dvěma lety, ale jen když jsme se vraceli ze služební cesty, škoda to počásko, my my měli krásně.

    OdpovědětVymazat
  6. práve v pondelok sa chystám do Budapešti, tak dúfam, že hlavne počasie bude priať a už sa veľmi teším :) vďaka, že si ma príjemne týmto článkom navnadila na toto krásne mesto! :)
    MakeUpByVeo

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář, moc si toho vážim. Na každou Vaši reakci se snažím odpovídat, případně mě můžete kontaktovat i soukromě na mail: charmedka92@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...