Vinařsko-kulinářský event

Krásnou sobotu!
Začátkem týdne jsem měla možnost zúčastnit se jedné zajímavé akce, kde hlavní roli sehrálo výborné víno a k němu servírované pokrmy. Pozvání na víno? To jsem přece nemohla odmítnout :D

Akce se konala v prostorách Miele Experience Center, takže ideální právě pro kulinářskou akci, kde se vaří. Místo prostorné a krásně připravené.

Bylo nám připraveno pětichodové menu od kuchaře Michala Huga Hromase, který se zaměřil na již odlehčenou, jarní kuchyni. Dobré jídlo si žádá i dobré víno, takže ke každému chodu nechyběla degustace vína, vybíráno tak, aby se s daným jídlem dokonale snoubilo. O víně nám povyprávěl sommeliér David Král, který je trojnásobný vítěz Mistrovství ČR sommeliérů.

Víno jsme ochutnali od Víno Mikulov Sommelier Club, což je řada určená náročným klientům, kteří víno nejen milují, ale dokonce se v něm i vyznají. Tato vína mají oslovit především svou chutí, ve které se odráží poloha vinic. Nesmím zapomenout ani na Habánské sklepy, které nabízí dvě řady vín - klasickou s jakostními víny a prémiovou s přívlastkovými víny.

Jarní kuchyně se nese ve znamení mladého masa, čerstvé zeleniny a bylinek. Hned na úvod jsem byla lehce rozpačitá, jelikož jako předkrm nám byla podána králičí kroketa. Pro mě je ušák na mazlení, ne k jídlu. Takže jsem ani neochutnala, ale salátek skládající se z listových salátů, ředkviček a dresingu byl výborný.

Víno Mikulov Ryzlink vlašský pozdní sběr 2017 - šťavnatá chuť s jemnou kyselostí citrusových plodů a delší dochutí. Víno bylo jemné, nakyslé jen minimálně. Podle mě víno, které neurazí nikoho a bude chutnat.

Druhý předkrm byla hlavička s uzeným jarním kuřátkem, což byla v podstatě nádivka, jakou znáte například z Velikonoc. Ta byla vážně výborná, maso měkoučké, celkově vše takové vláčné, vůbec ne suché a chuť doplnila malá špetka křenu.

Víno Mikulov Sauvignon pozdní sběr 2017 - víno s ovocnějším aroma a šťavnatou chutí. Rozhodně výraznější než víno předchozí, více kyselejší a ovocné. Toto víno se hodí k rybám, drůbeži a právě nádivkám.

A jdeme k polévce, což byl jehněčí vývar se zastřeným vejcem, hráškem a pavézou z bílého chleba. Vývar nebyl vůbec zlý, nikdy jsem takový nejedla, nedělala, takže jsem ráda ochutnala. Sbíráte pěnu na vývaru? Je to pouze estetické, kdy díky sběru pěny bude vývar čirý, ale jinak pěna vůbec nevadí.

Víno Mikulov Rulandské šedé 2017 VOC - Na rulandu jsem se těšila nejvíce a rozhodně nezklamala, byla nejlepší. Je to ovšem silnější víno, které má snad 14% alkoholu a je to opravdu znát. Označení VOC (Víno originální certifikace) značí, že se jedná o kvalitní víno, jehož hrozny jsou z vinic ležících ve schválených polohách daného regionu.

Hlavním chodem byl zadělávaný jehněčí kořínek s parmazánem. Noo, jak říkal kuchař, někdy je lepší nevědět, co jíte. Pak Vám to chutná a nemáte předsudky. My věděli, co jíme a jsem ráda, že jsem nebyla jediná, kdo se v jídle jen ponimral :D Jsou to v podstatě vnitřnosti, takže tohle nee.

Víno Habánské sklepy Rulandské modré pozdní sběr 2015 - Ani víno tentokrát ne, jelikož se jedná o červené, které já nepiji. Jen jsem si cucla a potvrdila si, že se opravdu nic nezměnilo.

Sladkou tečkou na závěr byly sněhové noky (ptačí mléko) se žloutkovým krémem. Sladké mám ráda a žloutkový krém mě uchvátil, přitom vypadá tak jednoduše. Opravdu moc dobré, jemné, lehké a chutné.

U vína změna, Pálava výběr z hroznů 2017 pochází z vinařství Pavlov. Pokud k dezertu podáváte sladké víno, tak právě víno by mělo být sladší než samotný dezert, aby nepůsobilo kysele. Tahle Pálava měla být polosuchá, ale jelikož Pálava je sladká sama o sobě, tak na mě opravdu sladké, ale pokud tato vína preferujete, tak věřím, že by Vám chutnalo.

Moc děkuji Pepr Consulting za pozvání. Akce byla povedená, jídlo zajímavé a minimálně žloutkový krém sama zkusím. A víno? Degustaci jsem si užila. A děkuji také za dáreček, domu jsem si odnesla rulandu, která mě moc potěšila, opravdu mi chutnala nejvíce.

Pijete víno?
Bílé, červené či snad růžové?

Sladké, nebo suché?

16 komentářů:

  1. Žádnééé víno! :-D :-D
    Občerstvení vypadá výborně, ale taky bych měla problém s jezením králíka. I jehněte asi... Když si představím, jak je to malé, krásné a roztomilé...
    Každopádně super nafoceno, celkově akce vypadá pěkně ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jehně také nejím, přesně jak píšeš, jak je to malé a roztomilé :D Ve vývaru maso ale vůbec nebylo.
      Akce byla fajn, zas něco jiného, děkuju :)

      Vymazat
  2. Tak takovou akci bych si dala taky líbit. A stejně jako ty mám ráda šedou rulandu.

    OdpovědětVymazat
  3. Víno piji tak jednou za dva měsíce nekdy i dýl :) Miluji víno bílé a sladké. :)
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat
  4. To jídlo vypadá báječně, já nepiju všeobecně, jen fakt hodně výjimečně :)
    MyGoldenMind

    OdpovědětVymazat
  5. Jedlo vyzerá skvostne! Ja som skôr na pivo, ale ani vínu nepoviem nie. A najradšej mám biele suché!
     xxAlexandra MS ALWAYS LATE

    OdpovědětVymazat
  6. Supeer článek i fotky :-) já víno miluju!! Zkrátka holka z Moravy, jak se patří :-D Neodmítnu růžové, nikdy! Ale ráda si dám i bílé. Červené mi nikdy nechutnalo :-( A nejraději mám polosladké :-)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růžové mi nevadí, ale fakt jen jednou za čas na chuť, jinak piji bílé polosuché :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář, moc si toho vážim. Na každou Vaši reakci se snažím odpovídat, případně mě můžete kontaktovat i soukromě na mail: charmedka92@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...