Prodloužený víkend ve Vratislavi - III. den: Tumský ostrov, procházka po městě, Památník anonymního přechodu

Krásný den!
Pojďme se podívat do Vratislavi ještě jednou, poslední den, než jsme vyrazili zas domu.

Tumský ostrov je nejstarší část Vratislavi. Zajímavé je, že tu v podstatě nefungují turistické atrakce, žádné kavárny, ani suvenýry.

Co pár metrů, to kostel. Mohla by se hodit informace, že severní věž katedrály svatého Jana Křtitele je veřejnosti přístupná a můžete tak pohlédnout na město z výšky. Bohužel zrovna náš víkend se konal nějaký sanitární den, tak třeba příště. Kostel sv. Bartoloměje a sv. Kříže je kostel 2v1, každý vlastní jedno patro pod jednou střechou.


Přes Tumský most, na který zamilované dvojice dávají zámky, se dostanete na malý ostrov Wyspa Piasek. Pískový ostrov leží tedy mezi Tumským ostrovem a Starým městem, takže odsud už se zas krásně dostanete do centra.

Určitě nemiňte kostel sv. Vincenta a sv. Jakuba, kolem tohoto kostela vede Stezka minulosti, což je 18 bronzových desek, které připomínají nejdůležitější události města.

Po celé Vratislavi je co vidět, stačí se jen procházet. Kam ale určitě zamířit, tak k Památníku anonymního přechodu. Pomník připomíná 13.prosinec 1981, kdy bylo vyhlášené stanné právo, následující noc policie zatkla několik lidí, kteří náhle beze stopy zmizeli. To symbolizují sochy propadající se do podzemí. Stanné právo trvalo dva roky a chodci na druhém chodníku vycházejí opět na denní světlo.

Líbí se Vám Vratislav?
Které poské město doporučíte?

8 komentářů:

  1. Město se mi zalíbilo už z předešlých článků, těší mě, že je jaro v plném proud a před námi léto a to cestování přímo nahrává, tak třeba se tam podívám, i když je tolik hezkých míst, člověk neví, kam by se chtěl podívat nejdřív:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Musím říci, že mne Wroclaw z tvých fotek opravdu zaujala.

    OdpovědětVymazat
  3. Už jen z fotek to místo působí nádherně, muselo to tam být na živo ještě krásnější. :)) Určitě jste si to užili na maximum, také bych někam vypadla. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Pane jo, podle fotek je to nádherné město!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář, moc si toho vážim. Na každou Vaši reakci se snažím odpovídat, případně mě můžete kontaktovat i soukromě na mail: charmedka92@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...