Tip na výlet: Skalní město Hrubá skála, Kopicův statek

Český Ráj je prostě nádherný, tady výlety snad ani nemůžou zklamat. Hruboskalsko je chráněná krajinná oblast, skalní město tvoří stovky skal, užijete si tu několik vyhlídek, nejznámější určitě Mariánská vyhlídka, ze které jsou vidět i Trosky, vyhlídka u Lvíčka, na Kapelu a nebo rovnou můžete navštívit hrad Valdštějn a zámek Hrubá skála. Zrovna krásnou Hrubou skálu jsme vynechali, jelikož jsme tam byli před lety, i přesto se jednalo o celodenní výlet.

My jsme vlastně započali cestu od konce, bych řekla. Procházeli jsme několika stezkami a až na jejich ,,konci" jsme se dozvěděli, o co se jedná. Parkování je fajn u hřbitova, poté jsme vyrazili kolem hotelu Králíček po žluté trase. Tady nás hned u jezera čekala Cesta se skřítky a odsud směr hrad Valdštejn a k vyhlídkám. Tuším, že po většinu cesty jsme se drželi žluté a modré trasy.


Janova vyhlídka

Na lázeňské stezce můžete potkat hned několik pramenů, které dříve byly využívány k léčebným účelům. Voda je pitná, takže hrneček kdyžtak s sebou či načepovat na cestu na posilněnou. Musím i říct, že jsme měli kliku na málo lidí, kolikrát jsme na cestě byli sami a i všechny vyhlídky jsme si mohli v poklidu užít.

Symbolický hřbitov horolezců se nachází poblíž Mariánské vyhlídky. Na skále jsou vypsaná jména horolezců, můžete i zapálit svíčku. Co mě překvapilo, že ač se jedná o chráněnou krajinnou oblast, tak je to opravdu ráj horolezců, na skály se dá lézt a horolezců nebylo vůbec málo.
Mariánská vyhlídka
Adamovo lože

Velký rozestník se nachází u Adamova lože, tady už jsme se dostali na klasickou asfaltku, kudy jsme se vydali na poslední dvě vyhlídky a závěrem na Kopicův statek.
Vyhlídka na Kapelu
Vyhlídka u Lvíčka

Kopicův statek je roubená chaloupka postavená v roce 1787. Pozdější majitel měl blízko k umění a od čtyřicátých let do pískovcových skal vytesával témata týkající se našich dějin. Právě odsud můžete začít okruh po Hruboskalsku, případně jako my tady skončit.

Líbí se Vám Hruboskalsko?
Byli jste aspoň v některé části?

10 komentářů:

  1. Český ráj je kouzelné místo, mohla bych tam jezdit každý měsíc a pořád by bylo na co se dívat, co obdivovat..

    OdpovědětVymazat
  2. Skalní města jsou na výlety super, dají se různě prolézat. Před lety jsme byli na Valdštejně a v okolí a kdysi s rodiči jsme sjezdili během dovolené v Českém ráji hodně míst, ale třeba na Kopicově statku jsme nebyli.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, Český ráj byla jedna z možností kam letos na dovolenou, ale nakonec to u nás vyhrála Plzeň. Nicméně jako malá jsem Český ráj prošla s tátou a bylo tam krásně, někdy bych si to ráda všechno oživila a zase tam zavítala.

    OdpovědětVymazat
  4. Opět super fotky a skvělý tip na výlet. My byli předminulý týden v Krkonoších, tak chystám článek právě o Sněžce. Nicméně bude asi za dlouho, protože mám ještě nějaké resty z loňského roku :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář, moc si toho vážim. Na každou Vaši reakci se snažím odpovídat, případně mě můžete kontaktovat i soukromě na mail: charmedka92@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...