Prodloužený víkend v Polsku - I. část: Krakov

Na konci září jsme si vzali v práci dva dny volna a na čtyři dny vyrazili směr Krakov. Na jaře jsme byli ve Vratislavi, která byla nádherná, takže do dalšího polského města jsme se moc těšili a od Krakova měli poměrně velká očekávání. Krakov je z Prahy přibližně šest hodin autem, většinu cesty jedete po dálnici a v Polsku Vás na cestě čekají dvě mýtné brány, kde se za dálnici platí, platit lze bez problému kartou.

Upřímně nás Krakov moc nezaujal, Rynek je krásný, o tom žádná, hlavně v noci, kdy památky svítí. Všechno je blízko u sebe a na prohlídku města Vás bude bez problému stačit jeden den. Přímo na Rynku mě zaujala Sukiennice, což je tržnice v gotické budově s dvěma řadami krámů. Zkrátka spousta obchůdků se suvenýry, má to svoje kouzlo a je symbolem Krakova.

Z Rynku se dostanete vlastně všude, pěknou procházkou ke kostelu sv. Petra a Pavla (kościół św. Piotra i Pawła), který stojí hned vedle kostela sv. Ondřeje (kościół świętego Andrzeja). Polsko je plné kostelů, takže dále nevynechejte kostel sv. Františka z Assisi (kościół św. Franciszka z Asyżu), protože hned naproti přes ulici je okno s papežem (okno papieskie).

Nezapomeňte ve Starém městě Barbakan s Florianskou bránou, což jsou pozůstatky opevnění, které vypadá pohádkově. Vede odsud, případně sem, Floriánská ulice, což je jedna z nejdůležitějších ulice ve městě. Je to tak zvaná královská cesta, která vedla přes město až k hradu Wawel.

 

 

Co nás bavilo asi nejvíce v Krakově, tak je Kazimierz. Je to židovská čtvrť na jižní straně Starého města. Krakov je městem streed foodu, v židovské čtvrti Kazimierz najdete hned několik plácků s food trucky, čehož by byla škoda nevyužít. Vůbec jsme nechodili někam do restaurace ve městě, street food nás bavilo více.

Rozhodně musíte zkusit maczanku, což je krakovská specialita a sahá daleko do historie. Vepřová krkovička naložená dva dny, poté se pomalu opéká a dusí. Omáčka je dělaná na vývaru z telecích kostí a víně. Najdete ji ve food trucku Andrus v ulici Sw. Wawrzynca 16.  Je to obrovská prasárna, obří porce, ale mňam. Na tom samém plácku jsme zkusili i burgery Boogie Truck, též vynikající.


Rozhodně nejhezčí památkou v Krakově je královský hrad Wawel, jehož součástí je i katedrála sv. Stanislava a sv. Václava, tradiční korunovační místo polských králů. U vstupu do katedrály se nachází také muzeum Jana Pavla II.

Pod hradem, dole u řeky, je socha wawelského draka, který doopravdy chrlí oheň. Dle pověsti žil drak na Wawelském kopci, výměnou za klid ve městě požadoval dobytek či panny. Kníže Krak zaúkoloval své dva syn, Lecha a Kraka, aby draka zabili. Draka přelstili, avšak Lech chtěl veškeré zásluhy pro sebe a svého bratra zabil, jeho smrt svedl na draka. Když se lidé dozvěděli pravdu, Lecha vyhnali a město dostalo jméno po druhém bratrovi. Legend o drakovi je více, tohle je jedna z nich.


Neochudím Vás ani o fotky města v noci, ty osvětlené památky jsou zkrátka nejhezčí, Rynek obzlášť. Ač se mi líbil hrad a židovská čtvrtť, tak obecně nás město bohužel nezaujalo. Přišlo nám špinavější, málo zajímavé a pokud se pohybujete autem, tak doprava furt a všude kolabuje, připravte se na kolony.

Byli jste v Krakově?
Jak se Vám líbil?

14 komentářů:

  1. Já jsem v Krakově byla, ale bylo to před Vánoci a to i díky trhům má to město takovou jinou, sváteční atmosféru, tam se mi líbilo moc. Už přemýšlím, kam vyrazím na vánoční trhy letos:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Vánoce to přece jen asi bude také hezčí město no :)

      Vymazat
  2. Krakow vypadá hezky, zvlášť nasvícený. A já mám navíc slabost pro stavby z neomítnutých cihel... Ale zatím pořád preferujeme lesy a kopce... (hlavně manžel, já bych občas nějaké město dala)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, já v Polsku byla akorát jednou a to jen na okraji v Kudowě Zdroji na trzích v rámci jedné strejdovi zakázky pro kožešiny (na přání zákazníka). Takže bohužel, co se týče jejích měst nemůžu posoudit. Nicméně z fotek Krakov působí jako příjemné město.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krakov úplně nedoporučím, ale Wroclaw, ta je překrásná :)

      Vymazat
  4. Já jsem v Polsku nikdy nebyla, ale na seznamu míst, která bych chtěla navštívit, jsem měla právě Krakov, nechápu proč. Asi jsem někde viděla nějakou pěknou fotku. :D Každopádně i podle tvých fotek moc hezký :)) Možná to také dělá ten podzim, to listí.. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem v Polsku ještě nikdy nebyla, nicméně podle tvých fotek doufám, že se tam někdy podívám :)

    OdpovědětVymazat
  6. Krásné fotky! Polsko jsem navštívila vždycky jen okrajově, ale koukám, že je to krásná země. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Nebyla jsem v Polsku, ale podle fotek to tam mají krásné. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář, moc si toho vážim. Na každou Vaši reakci se snažím odpovídat, případně mě můžete kontaktovat i soukromě na mail: charmedka92@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...