Jarní dovolená - III.část: Graz, Muzeum Arnolda Schwarzeneggra

Krásný den,
vítám Vás u posledního článku, který bude věnován jarní dovolené. V Budapešti jsme strávili tři dny a poté se přesunuli do rakouského Grazu, nebo chcete-li Štýrského Hradce. Zde jsme trávili dva dny. Jeden den jsme věnovali poznáváním města a druhý den, před cestou domu, jsme se stavili v muzeu Arnolda Schwarzeneggra, který se zde narodil.

Ubytováni jsme byli v pensionu Alt-Strassgang. Když jsem řekla, že na přespání je v pohodě, tak jsem musela být úplně mimo. Pension má starší vybavení, což není úplně ten největší problém, ale jakmile jsme otevřeli dveře do pokoje, vyvalil se na nás zvláštní zápach. Pokoj sice velký, ale temný, v koupelně světlo naprosto nedostačující. Navíc koupelna opravdu maličká. O čistotě také moc řeč být nemůže, nevynesený koš ještě po předchozích hostech mi dost vadil. A i když hotel uvádí pestré snídaně formou švédských stolů, tak na stůl jsme dostali pár plátků šunky a sýra. Na výběr pak jen trocha okoraných rajčat a okurky, jogurty a hnusné kafe. Snídaně se naprosto nevyplatila a spíše jsme měli zajít do mekáče. Možná že jsem rozmazlená a náročná, ale tohle opravdu ne, nedoporučuji.

Od hotelu jsme si autem zajeli do jednoho obchoďáku, kde jsme zaparkovali a vydali se do města. Graz je druhé největší město Rakouska, avšak samotné historické centrum až tak velké není a na jeho prohlídku Vám opravdu jeden den bohatě stačí.
Františkánský kostel (Franziskanerkirche)
Kašna (Erzherzog-Johann-Brunnendenkmal) na Hlavním náměstí (Hauptplatz)

Glockenspiel je lidová obdoba orloje. Místo apoštolů v okně tancuje ale hospodyňka s hospodářem. Orloj hraje třikrát denně. Takže si hlídejte čas a v 11., 15. či 18.hodin stůjte pod orlojem. Párkrát do roka se mění znělka, takže třeba na Vánoce uslyšíte koledy.
Landhaus (Zemský dům)
Mausoleum
Katedrála svatého Jiljí (Grazer Dom)

Hofbäckerei (Dvorní pekařství) se pyšní císařským symbolem dvou pozlacených orlic a funguje již od roku 1569. Právě z tohoto pekařství si nechával sám císař posílat chléb. Chléb je pro Graz stejně tak typický jako sacherův dort pro Videň. My si s Honzou tedy chléb nekoupili, ale neodolali jsme marcipánu a mozartově kouli.
Sloup Nejsvětější Trojice

Symbolem města je jednoznačně Schlossberg (Zámecký vrch). Na kopec se dostane buď skleněným výtahem, lanovkou, nebo příjemnou procházkou. Podle mě je lanovka celkem zbytečná, kopec je sice prudký, ale za pár minutek jste tam. Je odsud nádherný výhled na celé město. Na Zámeckém vrchu stojí Uhrturm (Hodinová věž), která je zajímavá svými ručičkami. Dříve totiž měla pouze velkou hodinovou ručičku. Když se jí přidělávala minutová, musela být pochopitelně menší než hodinová.
Výhled na Kunsthaus (Dům umění)
Kostel Nejsvětějšího Srdce Ježíšova (Herz Jesu Kirche)
Uhrturm (Hodinová věž)
Murinsel (umělý ostrov na řece Mur)
Radnice (Rathaus) na Hlavním náměstí

Graz je městem Terminátora, tedy přesněji řečeno Thal, což je kousek u Grazu. Právě na počest Arnolda Schwarzeneggera bylo v jeho rodném domě otevřeno muzeum. Sice nepatřím vyloženě mezi jeho fanoušky, i když uznávám, že si zaslouží obdiv naprosto ve všech směrech. Muzeum se mi opravdu líbilo a myslím, že bude i Vám. Najděte v něm přes tisícovku předmětů a dokumentuje jeho život od dětství až po současnost. Součástí jsou například fotky, sportovní náčiní či všemožné filmové rekvizity. Velmi oceňuji, že spousta rekvizit je opravdu pravá. Například motorka z Terminátora opravdu je ta totožná, co jste mohli vidět ve filmu. Nebo uniforma z filmu Konečná (Last Stand) a i různé činky jsou vážně jeho.

Byli jste v Grazu? Jak Vás město zaujalo?
A co říkáte na Arnolda?

6 komentářů:

Děkuji za každý komentář, moc si toho vážim. Na každou Vaši reakci se snažím odpovídat, případně mě můžete kontaktovat i soukromě na mail: charmedka92@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...